[VIDEO-FOTO] Fotbal UNIFICAT = prietenie,socializare, egalitate,sănătate

357

UPDATE:

11 formații, 3 de fete și 8 de băieți se confruntă în municipiul de pe Bârzava pe terenurile din incinta stadionului Mircea Chivu. Sunt prezente formații din: Blaj, Drobeta Turnu Severin, Arad , Sibiu, Târgu Jiu, Prahova, Râmnicu Vâlcea, Brăila și Cluj.

Directorul sportiv al Fundației Special Olympics România,Viorel Mocanu: folosim sportul ca mijloc al integrării

„Este un turneu final al Campionatului Național de fotbal UNIFICAT în 7 la care participă băieți și fete cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Este a treia ediție, organizată de Federația Română de fotbal, în parteneriat cu fundația Special Olympics România cu sprijinul Ministerului Educației. Este o cale de a promova integrarea social prin sport a băieților și fetelor. Încercăm să facem societatea să evolueze către una mai incluzivă și folosim sportul ca mijloc al integrării. Aici la Reșița se confruntă echipele care au câștigat diferite turnee regionale ce au fost organizate în țară și a fost conceput și un proiect mai amplu în ceea ce privește fotbalul UNIFICAT.

Fotbalul UNIFICAT înseamnă că în aceeași echipă joacă sportivii cu sau fără dizabilități intelectuale. Din cei 7 aflați pe teren, în orice moment, trebuie să fie patru cu dizabilități și trei fără. Competițiile acestea promovează prietenia și integrarea socială și sperăm să se organizeze mai multe de acest gen, astfel încât copiii să facă sport împreună.”, a spus Viorel Mocanu.

Copiii sunt cei care se bucură cel mai mult să fie prezenți pe teren, să socializeze, chiar dacă provin de la instituții de învățământ speciale sau de masa. Am stat de vorbă cu câțiva dintre ei, fete și băieți:

Roxana, 11 ani, Cluj

”Îmi place aici la turneu, îmi place să joc fotbal. Mă descurc cât de cât. Vrem să câștigăm.”

Jessica, 12 ani, Cluj

”Îmi place mult aici la Reșița. E chiar foarte frumos, mai ales că am venit aici să fac ce-mi place mie cel mai mult, să joc fotbal. Eu joc pe toate posturile și îl am ca idol pe Messi.

Sonia, 11 ani,Cluj

”Am avut meciuri, cu fete bune. Ne-am distrat și am și câștigat. Eu sunt atacant.”

Vasile, 13 ani, Blaj

”Eu mă simt foarte bine la Reșița. Am avut trei meciuri, și cu victorii, dar și înfrângere. Este foarte important să jucăm și cu alți copii. Ne înțelegem foarte bine în echipă.”

——————————————-

CSM Școlar Reșița și Asociația Județeană de fotbal Caraș-Severin organizează de mâine până în data de 31 mai 2017, faza finală a Campionatului Național Unificat în 7 , pe terenul sintetic al CSM Școlar Reșița.

Participanții sunt așteptați de astăzi în municipiul de pe Bârzava, iar meciurile se vor desfășura de mâine între orele 9:30 – 18:00, urmând ca miercuri, 31 mai să se desfășoare semifinalele și finalele între orele 9:00 – 12:00.

La acest campionat sunt prezente 11 echipe, atât de fete cât și de băieți. Vor fi prezente formații din: Blaj, Drobeta Turnu Severin , Arad , Sibiu , Târgu Jiu, Prahova , Râmnicu Vâlcea, Brăila și Cluj .

Componenta unei echipe la acest campionat este formată din tinerii cu vârsta cuprinsă între 9 și 14 ani, iar dintre aceștia 4 sunt sportivi eligibili Special Olympics (cu dizabilități intelectuale) și 3 parteneri (fără dizabilități intelectuale) în orice moment al jocului.

Meciurile sunt din reprize a cate 12 minute fiecare.

Cristina Corocan

sursa foto: http://so.arf.md