Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe: Mi-ar plăcea ca România – Norvegia să fie primul joc cu spectatori

163

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat, joi, că i-ar plăcea ca meciul echipei naţionale de fotbal a României cu Norvegia, programat la 15 noiembrie în Liga Naţiunilor, să fie primul în care spectatorilor să le fie permis accesul, dar cu respectarea unor măsuri de siguranţă în contextul pandemiei de coronavirus, scrie Agerpres.

“Prima evaluare în raport cu decizia de revenire a spectatorilor va fi după 1 octombrie. Împreună cu Ministerul Sănătăţii vom evalua impactul redeschiderii şcolilor. Probabil că săptămâna viitoare vom concluziona şi atunci vom putea oferi o informaţie vizavi de perspectiva redeschiderii stadioanelor. Mi-ar plăcea să începem cu competiţiile care nu au o frecvenţă foarte mare a meciurilor. De exemplu poate România – Norvegia din 15 noiembrie să fie primul meci la care să permitem accesul spectatorilor. Ar putea fi un reper, urmând ca progresiv, treptat şi controlat să ajungem să deschidem şi la Liga I şi alte competiţii. Ca să vedem cum se poate realiza din punct de vedere logistic, organizatoric. Noi vom emite normele, dar să ştiţi că legea nu te protejează de COVID. Nerespectarea ei te pune în pericol. Un exerciţiu la meciul naţionalei poate ar desţeleni această situaţie şi ne-ar da şi nouă o măsură a modului în care se pot desfăşura anumite lucruri.”, a spus ministrul la Pro Sport Live.

El a explicat că principala problemă a revenirii spectatorilor este reprezentată de intrarea şi ieşirea acestora de pe arene.

“Distanţarea sau aşezarea ar fi cea mai mică problemă vizavi de revenirea spectatorilor pe stadioane. Există în momentul de faţă un scenariu în norme pe care îl avem pregătit… şi noi ne dorim la fel ca şi spectatorii, ca şi cluburile, ca şi sportivii. Deci scenariul este pregătit. Singurul factor de care depindem este această cifră, această rată de răspândire comunitară a coronavirusului. Deci dificultatea nu este legată de aşezarea spectatorilor. Pentru că dacă ”mapezi” digital stadionul, dacă faci rezervări online şi dacă îţi asiguri un control cu o echipă mai mare de stewarzi în arenă atunci lucrurile ar trebui să fie OK. Problema este momentul de afluire şi defluire a spectatorilor. Deci cum intră şi cum ies din stadion. Acest acces trebuie să fie unul controlat şi riguros definit. Bucuria susţinerii propriei echipe, emoţia golului şi altele ar putea reprezenta momente în care nu se vor mai reprezenta aceste reguli. Aşa că această asumare de responsabilitate ar trebui să fie partajată”, a menţionat Stroe.

“Eu am urmărit ce se întâmplă în Germania, iar acolo s-a dat drumul doar în anumite zone unde rata infectărilor e foarte jos. Deci nu toate meciurile din Bundesliga se dispută cu spectatori. Dar există anumite trasee, seamănă foarte mult cu ceea ce se întâmplă în aeroporturi. De aceea a doua responsabilitate este aceea a organizatorului de competiţii. LPF şi FRF trebuie să fie cei care impun aceste reguli, le transmit şi le condiţionează cluburilor accesul spectatorilor de respectarea acestor măsuri. Cea mai importată responsabilitate vine însă din zona spectatorilor. Conformarea voluntară ar rezolva în foarte mare măsură aceste dificultăţi”, a adăugat Ionuţ Stroe.

Competiţiile sportive din România, întrerupte la începutul lunii martie din cauza pandemiei de coronavirus, s-au reluat la 13 iunie, când au fost organizate primele meciuri din Liga I la fotbal. Ulterior s-au reluat concursurile şi la alte discipline sportive, însă la toate accesul spectatorilor a fost interzis, conform restricţiilor impuse de autorităţi în contextul pandemiei.

sursa foto: Agerpres