Microbul fotbalului peste Europa! În această seară, Italia şi Turcia deschid EURO 2020

Ne pregătim pentru startul turneului final al Campionatului European de fotbal. În această seară, de la ora 22.00, se dispută pe Stadio Olimpico din Roma jocul inaugural dintre Italia şi Turcia, meci programat în cadrul grupei A. În continuare, timp de o lună, cele 24 de Naţionale calificate vor face spectacol pentru microbişti. Competiţia începe cu un an mai târziu decât fusese stabilit iniţial, din cauza pandemiei de coronavirus, dar titulatura EURO 2020 a fost păstrată.

Turneul final are loc într-un format inedit, în 11 oraşe de pe bătrânul continent, cu prezenţă redusă şi variabilă a spectatorilor în tribune, de la 25% până la 65% din capacitatea arenelor. Pe lângă cele patru meciuri pe care le va găzdui la Bucureşti, România va fi reprezentată, în premieră, şi de două brigăzi de arbitri, conduse de Ovidiu Haţegan şi de Istvan Kovacs, notează Agerpres. Ambasadorii Bucureştiului sunt foştii mari fotbalişti Miodrag Belodedici şi Dorinel Munteanu, ambii cu câte două participări la turnee finale europene, precum şi Gabriela Szabo, campioană olimpică, mondială şi europeană la atletism.

Mascota oficială a turneului, Skillzy, a fost prezentată încă din martie 2019, personajul fiind inspirat din fotbalul freestyle şi cel de stradă. Trofeul pe care îl va primi câştigătoarea Campionatului European de fotbal poartă numele de Cupa Henri Delaunay, în cinstea celui care a avut ideea organizării competiţiei. Varianta sa actuală, realizată în 2008, are o înălţime de 60 de centimetri şi o greutate de opt kilograme.

În competiţia europeană, cele mai titrate naţionale, cu câte trei succese, sunt Germania şi Spania. Doar Franţa le poate ajunge, naţionala Hexagonului având deocamdată două titluri.

De același autor

Related Articles