La mulți ani, Mircea Lucescu!

Cel mai titrat antrenor român, Mircea Lucescu, împlinește azi vârsta de 75 de ani.

Ca fotbalist, a cunoscut consacrarea la clubul Dinamo. Își definește personalitatea sportivă, profilul de atacant modern. Cucerește cu Dinamo de 5 ori titlul național (1965, 1971, 1973, 1975 și 1977) și Cupa României (1968). A avut 360 de prezențe în prima divizie, marcând 78 de goluri.

În 1966 debutează în echipa națională. Este, apoi, unul dintre componenții de bază și căpitan al reprezentativei noastre participantă la CM din Mexic (1970) și la CE (1972), când fotbaliștii tricolori s-au calificat în sferturile de finală.

În 1974 a doborât recordul celor 48 de prezențe în echipa națională (deținut, timp de 35 de ani, din 1939, de celebrul Iuliu Bodola), ajungând la 70 de selecții în prima reprezentativă.

În toamna anului 1981 se retrage din activitatea competițională, preluând conducerea tehnică a echipei naționale a României în 59 de partide, inclusiv în cele de la turneul final al CE din Franța (1984).

Ulterior, antrenează și are performanțe cu Dinamo, echipe din Italia, Rapid, iar din 1998 a devenit antrenor al celebrei echipe italiene Inter Milano; trece și pe la Galatasaray Istanbul, Beșiktaș Istanbul, Șahtior Donețk, cu care reușește rezultate excepționale pe plan european.

Specialiștii îl consideră drept unul dintre cei mai valoroși tehnicieni din istoria fotbalului românesc, scrie pe pagina Muzeul Sportului.

Lucescu a ajuns marţi, 28 iulie la Kiev pentru a prelua echipa Dinamo Kiev şi a depus un buchet de flori la monumentul dedicat lui Lobanovski.

Mircea Lucescu a semnat joi pe doi ani, cu opţiune de prelungire pentru încă un an, cu clubul Dinamo Kiev, dar a fost aproape să renunţe din cauza protestelor suporterilor echipei. Preşedintele Igor Surkis l-a convins totuşi pe Lucescu să înceapă munca la vicecampioana Ucrainei, după ce a scris istorie la rivala Şahtior Doneţk, scrie Agerpres.

sursa foto: Muzeul Sportului/Agerpres