Cristiano RonaldoAtacantul portughez Cristiano Ronaldo a câştigat luni seara ”Balonul de Aur”, cel mai important trofeu individual din fotbal, în cadrul Galei Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), de la Zurich.

Acesta este al doilea ”Balon de Aur” pentru jucătorul lui Real Madrid, după cel câştigat în 2008, pe când juca la Manchester United.

Ronaldo a urcat pe scenă împreună cu fiul său şi a spus: „În primul rând vreau să le mulţumesc tuturor colegilor mei de la echipa de club şi naţională. Fără ajutorul lor nu aş fi reuşit. Sunt foarte fericit. Acest trofeu este extrem de greu de câştigat. Trebuie să le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine. Iubita mea, prietenii mei, fiul meu. Este un moment extrem de emoţionant. Tot ce pot să spun este mulţumesc tuturor”, a spus Cristiano Ronaldo, cu ochii în lacrimi.

Cristiano Ronaldo a devenit câştigător al trofeului Balonul de Aur după ce a primit 27,99% din totalul voturilor, în timp ce rivalii săi Lionel Messi (de cinci ori consecutiv caştigătorul trofeului) şi Franck Ribery au fost votaţi de 24,72%, respectiv 23,36% din participanţii la scrutin, informează France Football. Juriul a fost format din reprezentanţi mass-media, selecţioneri şi căpitani ai echipelor naţionale.

Portărița germană Nadine Angerer, în vârstă de 35 de ani, cea mai bună jucătoare a anului. Ea este legitimată în Australia, la Brisbane Roar.

Zlatan Ibrahimovic câștigă trofeul Ferenc Pușkaș, oferit jucătorului care a izbutit cel mai frumos gol al anului. Suedezul a avut o reușită superbă însă în anul 2012, într-o partidă cu Anglia, încheiată cu scorul de 4-2. Ibrahimovic i-a depășit în top pe Matic și Neymar.

Federația de Fotbal din Afganistan a primit trofeul fair-play.

Cel mai bun tehnician al anului este Jupp Heynckes, fostul antrenor al lui Bayern, echipă cu care a câștigat Bundesliga, Cupa Germaniei și UEFA Champions League, în sezonul 2012-2013.

Cel mai bun antrenor de fotbal feminin: Silvia Neid, tehnicianul Germaniei

Trofeul Prezidențial acordat de FIFA a fost primit de Jacques Rogge, fostul președinte al Comitetului Internațional Olimpic.

Echipa ideală: Neuer (Bayern) – Alves (Barcelona), Thiago Silva (PSG), Ramos (Real), Lahm (Bayern) – Ribery (Bayern), Xavi (Barcelona), Iniesta (Barcelona) – Messi (Barcelona), Ibrahimovic (PSG), Ronaldo (Real).