UCPFUniunea cluburilor profesioniste de fotbal din Franţa (UCPF) a convocat o reuniune pentru data de 24 octombrie, în cadrul căreia urmează să se stabilească dacă va fi declanşată o grevă în primele două divizii, în semn de protest faţă de impozitul de 75 la sută asupra salariilor mai mari de un milion de euro, pe care intenţionează să-l aplice guvernul francez.

Posibila grevă, a cărei convocare trebuie aprobată de adunarea generală a UCPF, ar urma să aibă loc la sfârşitul săptămânii viitoare, când sunt programate partidele etapei a 11-a din Ligue 1 şi cele din cadrul etapei a 12-a a ligii secunde din Hexagon, anunţă cotidianul L’Equipe, citat de AGERPRES.

Preşedintele clubului Olympique Lyon, Jean-Michel Aulas, consideră că această ipoteză reprezintă ‘mai degrabă un strigăt de alarmă decât o ameninţare’, exprimându-şi totodată speranţa că se va ajunge la o ‘soluţie negociată’. Aulas a evocat posibilitatea unor discuţii cu guvernul socialist condus de premierul Jean-Marc Ayrault, în următoarele zile.

Luna trecută, ministrul francez al Sportului, Valerie Fourneyron, a precizat că impozitul de 75 la sută se va aplica echipelor profesioniste, însă în mod eşalonat, din cauza ‘fragilităţii’ modelului lor economic. ‘De ce cluburile să fie excluse de la această taxă? Aşa cum bine a spus Pierre Moscovici (ministrul francez Economiei – n.red), nu există o măsură derogatorie şi particulară pentru fotbal, care va fi vizat de taxa asupra veniturilor ridicate’, a explicat demnitarul în paginile ziarului Le Figaro.

Polemica legată de impozitele aplicate veniturilor mari datează din timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale franceze, măsura fiind anunţată de unul dintre candidaţi, actualul şef al statului francez, Francois Hollande, care acum doreşte să o pună în aplicare. Prima sa propunere de lege a fost respinsă, însă, de Curtea Constituţională franceză, care a considerat că varianta prezentată nu respecta principiul egalităţii tuturor cetăţenilor faţă de autoritatea fiscală.