Astra Giurgiu-NK Domzale Clubul Astra Giurgiu a fost sancţionat, vineri, 20 septembrie, de Comisia de Control Financiar a Cluburilor (CFCB) din cadrul Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) cu reţinerea temporară a banilor pe care gruparea urma să îi primească pentru participarea în sezonul 2013/14 al Europa League.
Comisia, în fruntea căreia se află fostul prim ministru belgian Jean-Luc Dehaene, a sancţionat alte cinci echipe în afara Astrei, pe Metalurg Doneţk (Ucraina), HNK Hajduk Split (Croaţia), HSK Zrinjski (Bosnia), Skonto Liga (Letonia) şi Trabzonspor (Turcia), pentru încălcarea regulilor de Fair Play Financiar ale UEFA, după ce cluburile în cauză nu au furnizat date legate de datorii restante la data de 30 iunie.
În comunicatul forului european se arată că au fost identificate ”importante datorii neraportate ale cluburilor în cauză către alte cluburi, angajaţi sau către autorităţi’.
Măsura va fi menţinută până când cluburile în cauză îşi vor achita obligaţiile sau până când CFCB va lua o decizie finală.
Comisia a cerut ca alte 25 de cluburi să furnizeze informaţii suplimentare şi vor fi monitorizate în săptămânile următoare, termenul limită fiind data de 30 septembrie, în ambele cazuri.
Preşedintele clubului Astra Giurgiu, Dinu Gheorghe, a declarat la Digi Sport că suma pe care formaţia giurgiuveană o are de primit de la UEFA este de 490.000 de euro şi a precizat că gruparea va achita datoriile pe care le are, pentru a putea primi banii care i se cuvin.
”Vom proba că nu vom avea datorii. Doar n-o să dăm cu piciorul la jumătate de milion de euro. Avem de plătit salariile pe august, care se vor achita în zilele următoare, apoi salariile pe septembrie şi datoriile către fisc, care sunt curente, nu restante”, a afirmat Dinu Gheorghe.
UEFA notează că de la introducerii manualului de Fair Play Financiar s-a remarcat un impact pozitiv, datoriile cluburilor scăzând de la 57 de milioane de euro în iunie 2011 la 9 milioane de euro în iunie 2013.
Astra, debutantă în cupele europene în acest sezon, a ajuns până în faza playoff a Europa League, înregistrând 4 victorii, 3 egaluri şi un singur eşec, fiind eliminată de Maccabi Haifa.
AGERPRES