Arbitrul Sebastian Colţescu, pus la zid după gafa de aseară! FRF: „Ne delimităm ferm de orice acţiune sau declaraţie cu tentă rasistă”

Scandalul anului în UEFA Champions League s-a consemnat aseară la partida dintre PSG şi Başakşehir Istanbul. Din păcate, evenimentele îl au în prim-plan pe românul Sebastian Colţescu, cel de-al patrulea arbitru delegat la acest meci. Partida a fost întreruptă în minutul 14 în urma protestelor jucătorilor turci, după o imensă gafă a lui Colțescu.

La indicația acestuia, centralul Ovidiu Hațegan i-a arătat cartonașul roșu unui membru al staff-ului celor de la Istanbul Başakşehir. Este vorba de Pierre Webo, un fost atacant camerunez care și-a încheiat cariera în Turcia. Potrivit martorilor, Colțescu a folosit o expresie nepotrivită când s-a referit la cel care trebuia sancționat. El ar fi spus ”cel negru” atunci când l-a indicat pe Webo, vorbe care i-au indignat pe cei de la Istanbul Bașakșehir. Turcii au cerut explicații și, după eliminarea lui Webo, au părăsit terenul.

Ceea ce ar trebuit să fie un motiv de mândrie pentru arbitrajul românesc s-a transformat, din păcate, într-un coşmar. UEFA a anunţat deja că întâlnirea se va relua, astăzi, de la ora 19.55, dar cu o altă brigadă.

Gafa lui Colţescu a fost criticată dur şi de fostul internaţional român Ilie Dumitrescu. „Nu am mai văzut așa ceva. Ei au muncit, s-au pregătit foarte bine, Hațegan putea ajunge în fazele superioare, vine Colțescu și face o asemenea gafă de proporții. UEFA și FIFA pun mare preț pe asemenea atitudini. E ca și cum noi am comenta aici în studio: ce bine a dat negrul ăla cu capul, sau ce a făcut negrul ăsta”, a spus Dumitrescu la Digi Sport.

Şi Federaţia Română de Fotbal a reacţionat într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial:

„UEFA va analiza incidentul. Federația Română de Fotbal așteaptă raportul forului de la Nyon pentru a afla exact cele petrecute și pentru a acționa în consecință! Federația Română de Fotbal se delimitează ferm de orice acțiune sau declarație cu tentă rasistă sau xenofobă!”, se arată în comunicatul FRF.

Scandalul de rasism în care este implicat Sebastian Colțescu a trecut rapid de granițele sportului și a luat amploare diplomatică, determinând reacții la cel mai înalt nivel. Însuși preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reacţionat aseară pe Twitter. De asemenea, ministrul de externe din Turcia, dar și miniștrii sporturilor din Turcia și Franța au condamnat astfel de comportamente.

Cele mai citite

Related Articles