Fotbalistul Adrian Mutu a intrat din nou în vizorul organelor de anchetă din Italia.

Atacantul român Adrian Mutu, aflat acum la ASA Târgu Mureş, este vizat de ancheta poliţiei financiare italiene, care a efectuat marţi, 26 ianuarie, percheziţii la sediile a 35 de cluburi italiene de fotbal din primele două divizii, între care trei de top – AC Milan, Lazio Roma şi SSC Napoli -, ca urmare a descoperirii unei vaste reţele de evaziune fiscală.

Cu această ocazie au fost ridicate numeroase documente, fiind pus totodată sechestru pe bunuri în valoare de 12 milioane euro, potrivit cotidianului Gazzetta dello Sport. În acest dosar sunt vizate 64 de persoane, între care şi conducătorii celor trei grupări din Serie A, Adriano Galliani (AC Milan), Claudio Lotito (Lazio Roma) şi Aurelio De Laurentiis (Napoli), dar şi fostul conducător al clubului Juventus Torino, Jean-Claude Blanc.

Operaţiunea denumită ‘Fuorigioco’, coordonată de procuratura din Napoli, are în vizor un număr de 16 fotbalişti Gustavo German Denis, Quintero, Adrian Mutu, Ciro Immobile, Matteo Paro, Hernan Crespo, Pasquale Foggia, Antonio Nocerino, Marek Jankulovski, Cristian Chavez, Inacio David Fideleff, Ivan Ezequiel Lavezzi, Gabriel Paletta, Emanuele Calaio, Cristian Molinaro, Rios Pavon şi Diego Alberto Milito, precizează calciomercato.com.

Sunt vizaţi de asemenea şi alţi conducători de cluburi şi impresari de jucători, între care şi fostul agent al lui Mutu, Alessandro Moggi.

Adrian Mutu (37 ani) a evoluat în Italia pentru cluburile Internazionale Milano, Hellas Verona, Parma, Juventus Torino, Fiorentina şi Cesena.

Fostul internaţional român nu se află la primele sale probleme cu justiţia din peninsulă. El a fost condamnat în toamna anului trecut, în primă instanţă, la un an şi doua luni de închisoare cu suspendare de un tribunal italian, după ce a bătut un ospătar într-un local din Florenţa, în octombrie 2010. Mutu şi-a motivat agresiunea afirmând că a răspuns unor ameninţări şi unor jigniri cu tentă rasistă ale ospătarului.

Mutu a mai fost implicat într-un incident similar în 2006 pe când se afla în cantonamentul naţionalei de la Constanta, pentru meciul cu Bulgaria, când a fost acuzat că a lovit un chelner constănţean.

Însă cel mai trist episod din cariera lui Adrian Mutu s-a produs în toamna anului 2004, după transferul său de la Parma la Chelsea Londra, când a fost depistat pozitiv la cocaină în urma unui control comandat de clubul londonez, fiind suspendat pentru 7 luni şi amendat de Federaţia engleză de fotbal. Chelsea i-a solicitat ulterior daune de 17 milioane euro, iar Camera de rezolvare a litigiilor din cadrul FIFA a dat câştig de cauză londonezilor.

De asemenea, în 2010, Mutu a fost suspendat 9 luni pentru dopaj cu sibutramină.

Supranumit ‘Briliantul’, Mutu a revenit în această iarnă în campionatul României, la ASA Târgu Mureş, după un periplu prin India, cu speranţa că va fi inclus în vară de selecţionerul Anghel Iordănescu în lotul pentru EURO 2016.

sursa foto: digisport.ro

(Adina Niţă)