Ziua Eroilor sărbătorită de Consulatul General al României la Gyula-Ungaria

Consulatul General al României la Gyula a marcat în Ungaria ”Ziua Eroilor” în zilele de 7 şi 8 iunie.
În prima zi, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat în patru locaţii din judeţul Hajdu-Bihar, în oraşele Debrecen şi Hajdúböszörmeny şi comuna Săcal (Korosszakal) la ceremonii de cinstire a memoriei eroilor români. La manifestări au participat şi membri ai comunităţii româneşti din Ungaria.
Manifestările au inclus slujbe religioase şi depuneri de coroane de flori. Asistenţa religioasă a aparţinut Prea Sfinţiei Sale, Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoţit de pr. Cosmin Pop, protopop de Debrecen şi alţi clerici din cadrul eparhiei. La manifestări a participat şi o delegaţie a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), condusă de vicepreşedintele Bertold Netea.
În municipiul Debrecen, reşedinţa judeţului Hajdu-Bihar şi al doilea cel mai mare oraş al Ungariei, au fost depuse coroane la monumentul ostaşului român, denumit în limbaj popular “Fecioara albă”, monument aflat în Piaţa Bocskai, din centrul municipiului. La ceremonie au participat în calitate de reprezentant al Primăriei Debrecen, dr. Fauszt Zoltan, în numele căreia s-a depus o coroană comemorativă. În continuare s-a făcut deplasarea la Cimitirul Municipal din Debrecen, unde la “Monumentul ostaşului român căzut la datorie“, situat în “Sectorul românesc” al cimitirului, a avut loc o slujbă religioasă, au fost depuse coroane şi de asemenea s-a ţinut un moment de reculegere.
În aceeaşi zi, delegaţia Consulatului General al României la Gyula s-a deplasat în oraşul Hajdúböszörmeny, unde au fost primiţi de viceprimarul Sores Istvan. La ceremonia desfăşurată în “Cimitirul soldatului român” au participat reprezentanţii primăriei locale, reprezentanţi ai poliţiei şi media locale. Au fost depuse coroane la ambele monumente aflate în aceeaşi incintă. Cu această ocazie, viceprimarul Sores Istvan a subliniat bunele relaţii ale administraţiei locale cu Consulatul General al României la Gyula.
Consulatul general al României la Gyula a organizat o ceremonie religioasă, însoţită de depunere de coroane de flori, la monumentul eroilor din localitaea Săcal (Koroszakal), localitate cu veche tradiţie românească. Ceremonia religioasă a fost susţinută de noul preot paroh al comunităţii, Iulian Lenghel. Monumentul eroilor români din Săcal a fost inaugurat la data de 1 noiembrie 2020. La manifestare a fost prezent un grup de elevi de la Şcoala din localitate, însoţiţi de noul director al Şcolii, Ioan Cozma.
În data de 8 iunie, CG Gyula a organizat o ceremonie de depunere de coroane la monumentul eroilor români situat în Cimitirul localităţii Nagykereki, jud. Hajdu-Bihar.

De același autor

Related Articles