„Vocile unite ale Banatului” se aud la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara

Spectacolul muzical audio video inedit, unde muzica, mişcarea şi tehnologia se îmbină cu tradiţiile multietnice ale culturilor europene din Banat revine la Timişoara pe 9 iulie, ora 21:00, la Muzeul Satului Bănăţean.

Vocile Unite ale Banatului este un proiect cultural iniţiat de artista mezzo-soprană Claudia van Hasselţ împreună cu Sabina Ulubeanu (Director artistic al InnerSound New Arts Festival şi critic muzical al Festivalului Internaţional „George Enescu”) şi compozitorul Amen Feizabadi. Proiectul este organizat în România de Asociaţia Art&Co, împreună cu muzicieni români şi germani din Berlin, cu muzicieni şi cântăreţi din Banat, cu compania română de film Wearebasca şi teatrul muzical Collective TAN-IN.

Doine, bocitoare, cântece la fluier, muzică de cor, o cântăreaţă bulgăroaică, artişti cehi tradiţionali sau ritmuri de muzică lăutărească, sunt doar câteva dintre componentele sonore ale unui produs artistic colectiv, născut din dorinţa de a scoate la iveală influenţele muzicale din Banat, prezente în urma multitudinii de culturi europene reunite de migraţie. Ansamblul muzical este unul internaţional, iar instrumentaţia folosită este deopotrivă clasică şi tradiţională. Interpreţii se disting printr-o versatilitate aparte, fiind familiari atât cu muzica contemporană academică, cât şi cu formatele deschise alternative şi improvizaţia liberă.

În perioada 23 iulie – 6 august 2021, proiectul cultural Vocile Unite ale Banatului a pornit prin Banat în căutarea unui dialog multicultural al sunetului şi a fost vizionat în premieră în Timişoara şi ulterior, la Berlin şi la Bucureşti.

Intrarea la eveniment este liberă. Mai multe informaţii despre program şi modalitatea de participare se găsesc în evenimentul de pe pagina oficială de Facebook a Muzeului.

Tot în cadrul evenimentului, va putea fi văzută o colecţie de instrumente tradiţionale a cercetătorului şi profesorului universitar timişorean Ovidiu Papană, sub formă de improvizaţie în evenimenţ colecţie unică în lume şi prea puţin cunoscută de către tinerii din oraş.

Directori artistici şi concepţie:

Idee – Claudia van Hasselt; compoziţie – Sabina Ulubeanu / Amen Feizabadi

Voce, Voce tradiţională/improvizaţie /Ana Dubyk

Mezzo/voce/improvizaţie – Claudia van Hasselt; Vioară/improvizaţie – Ladislau Csenedes; Clarinete/fluiere/improvizaţie – Mihai Pintenaru

Setăr/improvizaţie – Amen Feizabadi

Instrumente tradiţionale româneşti/improvizaţie – Ovidiu Papană

Live electronics/improvizaţie – Cătălin Creţu

Film – Wearebasca/Toma Hurduc// Claudia van Hasselt // Amen Feizabadi // Sabina Ulubeanu

Inginer de sunet: Mihai Toma; Editare video – bigcountry.berlin

Eveniment finanţat de Consiliul Judeţean Timiş.

Parteneri: Muzeul Satului Bănăţean, Colecţia Etnografică Marius Matei, Forumul Democrat al Germanilor din România.

De același autor

Related Articles