Vlad Stănculeasa cu vioara lui Enescu – Sanctus Serafin, la Sala Radio

Unul dintre muzicienii români care şi-au construit o frumoasă carieră în străinătate, violonistul Vlad Stănculeasa – concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Göteborg (Suedia), este invitatul special al Orchestrei de Cameră Radio, în concertul programat miercuri, 20 ianuarie (ora 19:00), la Sala Radio. Tânărul violonist român se bucură de privilegiul de a cânta pe o vioară Sanctus Serafin (confecţionată în 1739), pe care George Enescu a cumpărat-o din economiile lui ca student la Viena şi pe care i-a dăruit-o spre finalul vieţii discipolului său Yehudi Menuhin.

Evenimentul este cu atât mai special cu cât îl veţi aplauda pe Vlad Stănculeasa într-o dublă ipostază: de solist şi de dirijor, într-un frumos concert Bach/ Dvořák.

Vlad Stănculeasa este foarte legat de creaţia lui George Enescu, căruia i-a şi dedicat primul său album. Violonistul a obţinut premiul al III-lea şi Premiul Enescu pentru interpretarea lucrării Impresii din copilărie (ce aparţine compozitorului român) la Concursul Internaţional George Enescu (2007). Anterior ocupării poziţiei de concert maestru la Göteborg, Vlad Stănculeasa s-a bucurat de funcţia de concertmaestru invitat la Orchestra de Cameră din Basel.

Cariera artistică a violonistului a început prin primirea unei burse de studii la Academia de Muzică Menuhin din Gstaad, unde a studiat cu Alberto Lysy şi Liviu Prunaru, urmând apoi cursurile Conservatorului din Lausanne. În calitate de solist, Vlad Stănculeasa a concertat alături de Orchestra de Cameră din Lausanne, Orchestra Simfonică din Göteborg, Orchestra de Cameră din Basel, Orchestra Filarmonicii George Enescu.

Vlad Stănculeasa este solist al Cameratei Lysy şi a concertat pe scene de renume, precum Victoria Hall (Geneva) şi Casino (Berna) şi a fost invitat să participe în numeroase festivaluri internaţionale.

Seara va debuta cu una dintre celebrele creaţii ale lui Bach: Concertul brandenburgic  nr. 3 – parte a seriei de şase concerte considerate ca unele dintre cele mai valoroase lucrări orchestrale ale epocii baroce. Veţi asculta apoi Concertul nr. 2 în mi major pentru vioară şi orchestră, de Bach, muzicianul admirat unanim de toţi marii compozitorii ai tuturor timpurilor. Berlioz spunea „Bach este Bach tot aşa cum Dumnezeu este Dumnezeu”, iar Debussy mărturisea despre creatorul german: „Un zeu binevoitor, căruia muzicienii ar trebui să i se roage înainte de a se aşeza la lucru, pentru a fi feriţi de mediocritate”.

A doua parte a concertului de la Sala Radio este concepută în jurul marelui compozitor ceh Antonín Dvořák, reprezentat prin două dintre creaţiile sale: Romanţa în fa minor pentru vioară şi orchestră şi Suita cehă în re major. Născut într-un mic sat din Boemia, pe malurile Vltavei, la nord de Praga, Dvořák a fost puternic influenţat în lucrările sale de folclorul local.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

 

Cele mai citite

Related Articles