Violonistul de talie internaţională Remus Azoiţei – un muzician al superlativelor, este invitat pe scena Sălii Radio, în concertul susţinut vineri, 5 aprilie (ora 19:00), de Orchestra Naţională Radio. Remus Azoiţei cântă pe o vioară de patrimoniu universal Gagliano, creată în 1740, şi a înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de Enescu (alături de pianistul Eduard Stan) pentru casa de discuri Hanssler (Germania). În 2001 a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică – Londra, la acel moment fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie de 200 ani a instituţiei. În 2005, a interpretat Dublul concert de Bach alături de violonistul Nigel Kennedy, în cadrul Festivalului Enescu, concert preluat de 19 posturi de radio şi televiziune din Europa.

Remus Azoiţei va interpreta la Sala Radio Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră de Beethoven, sub bagheta dirijorului slovac Peter Feranec.

În cea de-a doua parte a serii veţi asculta Petruşka – balet în 4 scene, creat de compozitorul rus Igor Stravinski pentru a fi interpretat în cadrul celebrelor stagiuni prezentate la Paris de compania de dans Ballets Russes, la începutul sec. XX. Premiera absolută a avut loc în 1911, la Théâtre du Châtelet, cu legendarii balerini Vaslav Nijinsky şi Tamara Karsavina în rolurile principale.

Primul dirijor principal străin din istoria celebrului Teatru Bolşoi din Moscova, Peter Feranec s-a bucurat de o serie de poziţii importante în instituţii de prestigiu: a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijor şef al Teatrului Naţional Slovac din Bratislava, dirijor invitat al Teatrului Naţional Ceh din Praga, dirijor şef şi director muzical al Teatrului Mikhailovsky din Sankt Petersburg. După debutul pe scena Teatrului Balşoi din Moscova cu o montare de excepţie a Nunţii lui Figaro de W. A. Mozart, Peter Feranec a fost numit succesorul lui Alexander Lazarev, devenind astfel primul dirijor principal străin din istoria instituţiei.

Numele său este legat de colaborarea cu orchestre de valoare: Orchestra Filarmonicii din Londra, Orchestre du Capitol – Toulouse, Opera din Zürich, Orchestra Simfonică din Moscova, Orchestra Filarmonicii din Oslo, Orchestrele Simfonice din Tokyo şi din Lisabona şi Orchestra Gulbenkian din Lisabona ş.a. Artistul a colaborat, de asemenea, cu operele din Leipzig, Oslo, Toulouse, Moscova, Berlin, Frankfurt şi multe altele.

După ce în 1995 a absolvit Conservatorul din Bucureşti, Remus Azoiţei a obţinut o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York. Remus Azoiţei a concertat în săli prestigioase: Carnegie Hall – New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot – Paris, Konzerthaus – Berlin, St-Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall – Londra, Teatro La Fenice – Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus – Viena, şi a fost aplaudat în festivaluri derulate la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg ş.a. A colaborat cu artişti renumiţi – Lawrence Foster, David Geringas, Gérard Caussé, Michael Sanderling sau Adrian Brendel, fiind de asemeni solist al unor ansambluri de prestigiu precum Berlin Kammer Orchestre, Orchestre Nationale de Belgique, Philharmonic Chamber Orchestra of London sau Orchestre Philarmonique de Radio France.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.