Violoncelistul Răzvan Suma- solist Radio România, ovaționat în Marea Britanie

Violoncelistul Răzvan Suma – solist Radio România, şi pianista Rebeca Omordia, aplaudaţi de publicul din Marea Britanie

După ce a adresat mai multe provocări muzicale publicului din România şi străinătate, sub genericul Vă place…?, violoncelistul Răzvan Suma, solist concertist al Radio România, se află în plin turneu în Marea Britanie, însoţit de pianista româno-nigeriană Rebeca Omordia.

Cele şapte concerte programate sunt reunite de această dată sub numele Vă place muzica britanică?, iar turneul este organizat de Institutul Cultural Român din Londra, în parteneriat cu John Ireland Trust şi Fourchiefs Productionş în perioada 8-20 martie.

După ce au evoluat cu succeş primind aplauze îndelungi la Hertford College-Oxford University, Romanian Cultural Institute-London şi Birmingham and Midland Institute, cei doi muzicieni se pregătesc să susţină un recital la Cheltenham (14 martie) şi mai ales să se reîntâlnească cu exigentul public londonez în săli precum Blackheath Halls (13 martie) şi St James’s Piccadilly (17 martie), turneul urmând să se încheie la binecunoscuta St Martin-in-the-Fields (20 martie), adevărat templu al muzicii de cameră.

Cei doi muzicieni interpretează un repertoriu aproape exclusiv englezesc, cuprinzând cunoscute piese de Elgar, Ian Venableş John Ireland şi Frank Bridge, completate cu o lucrare scrisă special pentru acest turneu de compozitorul şi criticul muzical Robert Matthew-Walker, la cererea Rebecăi Omordia, şi intitulată Fast Music. Muzica românească e reprezentată de Sonata enesciană pentru violoncel şi pian în fa minor (opus postum).

Răzvan Suma a absolvit Academia de Muzică din Bucureşti, după care şi-a continuat studiile la Longy School of Music din Cambridge, Massachusetş în cadrul programului Artist Diploma. A urmat cursuri de perfecţionare cu mari violoncelişti ca Arto Noraş Frans Helmerson, Herre Jan Stegenga, Miklos Pereny, Marin Cazacu şi Radu Aldulescu. A concertat cu peste 30 de orchestre din mai multe ţări europene şi alături de muzicieni de elită precum Maxim Vengerov, Alexander Sitkovetski, Borromeo Quarteţ Misha Katz, Jin Wang, Cristian Mandeal sau Marin Cazacu. Din anul 2010, este solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, iar începând din 2011 a susţinut o serie de turnee naţionale solo în cadrul proiectului Vă place…? (Do you like…? / Aimez-vous…?). Prima ediţie, intitulată Aimez-vous Bach?, i-a fost dedicată compozitorului german şi celebrelor sale Şase suite pentru violoncel solo (pe care muzicianul le-a înregistrat ulterior pentru casa de producţie Sonoro Records). Este membru al Cellissimo Quarteţ împreună cu Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, şi formează de asemenea un duo cu pianistul spaniol Josu Okińena, împreună cu care a înregistraţ în 2007, cele două sonate ale lui Brahms pentru pian şi violoncel. Răzvan Suma cântă pe un instrument Charles Adolph Maucotell, creat la Paris în anul 1849, care i-a aparţinut marelui violoncelist francez Pierre Fournier.

Pianista româno-nigeriană Rebeca Omordia a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti în anul 2006, după care a studiat la Conservatorul din Birmingham şi la Trinity College din Londra. În 2009, proaspătă câştigătoare a premiului Delius Prize, a început o colaborare de durată cu Julian Lloyd Webber, împreună cu care a apărut pe scenele de la Wigmore Hall, Kings Place, St James’s Palace, Highgrove (pentru Prince’s Trusţ fundaţia Prinţului de Wales), Guildhall Portsmouth, Barnes Festival, William Alwyn Festival şi în mai multe transmisii ale BBC Radio 3. Descrisă de publicaţia Birmingham Post ca „o pianistă dispusă să-şi asume riscuri”, Rebeca a cântat ca solistă în săli de concerte prestigioase din Europa şi Statele Unite ale Americii, printre care Wigmore Hall din Londra, White Hall din Helsinki, Ateneul Român din Bucureşti, British Music Society, John Ireland Trust şi Ralph Vaughan Williams Society. A putut fi ascultată în repetate rânduri pe BBC Radio 3, dar şi la Radio România şi pe postul naţional de televiziune TVR. Cel mai recent CD al său, conţinând muzica pentru pian a lui Vaughan Williams şi înregistrat la două piane alături de Mark Bebbington, se află în acest moment pe locul al III-lea în topurile de muzică clasică britanice.

De același autor

Related Articles