ONR3 Lorenzo Gatto foto JN Doumont

Victor Rebengiuc şi Tiberiu Soare reprezintă două generaţii diferite în artele spectacolului în România. Curajul de a aborda noi dimensiuni ale complexului domeniu în care evoluează îi aduce împreună pe scenă în Peer Gynt de Grieg, la Sala Radio, pe 11 octombrie (19:00), în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio (ONR).

O pleiadă de mari artişti vor putea fi admiraţi la Sala Radio: Tiberiu Soare – dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, actorul Victor Rebengiuc, al cărui nume nu mai are nevoie de nici o prezentare, tânărul violonist belgian Lorenzo Gatto, care, la doar 27 de ani, a câştigat importante competiţii internaţionale, soprana Simonida Luţescu şi mezzosoprana Antonela Bârnat, alături de Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

Tiberiu Soare deschide cea de-a doua sa stagiune ca dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, mult apreciatul muzician desfăşurându-şi activitatea ca dirijor din anul 1999. S-a aflat la pupitrul orchestrelor majorităţii filarmonicilor şi teatrelor de operă din ţară şi a participat la turnee în Suedia, Israel, China, Germania, Elveţia ş.a.

Pentru Orchestra Naţională Radio a asigurat conducerea muzicală a numeroase concerte şi înregistrări. Printre cele mai importante şi recente realizări ale sale alături de ansamblu se numără: pregătirea pentru participarea la Festivalul Internaţional „George Enescu”, succesul de la Shanghai Spring International Music Festival (mai 2013), concertul integral Mozart prezentat în cadrul festivalului Balchik Classic Days (iulie 2013). În plus, faţă de activitatea sa bogată din România, Tiberiu Soare mai are în program în 2013 şi noi concerte în străinătate alături de soprana Angela Gheorghiu. În octombrie şi noiembrie va dirija la Praga, München şi la Paris – Palatul Versailles.

Repertoriul serii cuprinde două compoziţii romantice extrem de îndrăgite de melomanii de pretutindeni. Prima lucrare audiată va fi Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară şi orchestră semnat de compozitorul german Max Bruch, cea mai populară creaţie a acestuia, o lucrare de mare virtuozitate, pe care nici un violonist de seamă nu o ocoleşte în cariera sa. Concertul a avut premiera în 1866, dirijat chiar de compozitor.

Cu un talent remarcabil, tânărul violonist Lorenzo Gatto – cel care va da viaţă partiturii lui Bruch alături de ONR, a colaborat cu Orchestra Filarmonică BBC, Orchestra Naţională din Belgia, Orchestra Filarmonică din Luxemburg, Orchestra Regală de Cameră din Wallonia ş.a., sub baghetele unor distinşi dirijori.

Lorenzo Gatto a început studiul viorii încă de la vârsta de cinci ani, iar la 12 ani a fost admis la Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles. Distincţia Rising Star primită pentru activitatea din stagiunea 2010-2011 l-a propulsat pe mari scene ale lumii muzicale precum Birmingham Symphony Hall, Cité de la Musique (Paris), Musikverein (Viena), Concertgebouw (Amsterdam), precum şi pe marile scene de concert din Barcelona, Baden Baden, Hamburg, Köln, Luxemburg, Atena. A colaborat cu New Russia Orchestra, Filarmonica din Rotterdam şi va fi rezident la Palais des Beaux-Arts în Bruxelles.

În cea de-a doua parte a serii veţi avea bucuria întâlnirii cu una dintre cele mai celebre partituri ale muzicii clasice: selecţiuni din cele două suite Peer Gynt, aşternute pe portativ de marele compozitor norvegian romantic Edvard Grieg. Lucrarea a fost compusă la propunerea dramaturgului Henrik Ibsen, pentru premiera piesei de teatru cu acelaşi titlu, inspirată de o poveste din folclorul norvegian, al cărei nume este dat de personajul principal.

Pentru ca povestea să prindă viaţă, alături de Orchestra Naţională Radio şi dirijorul Tiberiu Soare, este invitat actorul Victor Rebengiuc, audiţia muzicii fiind însoţită de fragmente recitate. Soprana Simonida Luţescu şi mezzosoprana Antonela Bârnat, apreciate în numeroase roluri pe scenele lirice din întreaga ţară şi Corul Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia, întregesc interpretarea celebrei lucrări romantice.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.