Radio România Reșița a cântat rock în Cheile Nerei


20130705_213501
Duminică, 7 iulie

O nouă ediție a festivalului Rocker’s Challenge, organizat de Asociația Caraș Adventure și Primăria Sasca Montană s-a încheiat. Până anul viitor când au promis că se vor întoarce, turiștii veniți din Timișoara, Arad, Deva, Hunedoara, Constanța, au timp să se gândească la acest sfârșit de săptămână frumos petrecut în mijlocul naturii, cu multă muzică rock, cu adrenalină și cu multă distracție. Dacă cele două seri sau mai bine zis nopți au încântat iubitorii genului, în timpul zilei sporturile montane au primat: rafting, tiroliană, cățărare sau mountain biking, în care voluntarii de la asociația Bike Attack, sprijiniți de membrii Serviciului Salvamont Caraș Severin, au avut grijă ca nici unul dintre sutele de turiști să nu pățească nimic. Oaspeții au fost plăcut impresionați de această zonă, care este una dintre cele mai liniștite din Caraș-Severin. Aerul este foarte curat, lucru demonstrat și de faptul că aici se contruiește prima clinică oncologică din România. În urma turiștilor a rămas un munte de gunoi, dar nu împrăștiat pe platoul unde s-a desfășurat festivalul, ci adunat într-un loc, așteptând să fie ridicat și dus la groapa de gunoi. Comercianții au vândut tot ce se putea vinde, frigiderele fiind goale încă de la orele prânzului. Caravana “Vacanță cu Radio România Reșița” și-a încheiat și ea misiunea, aceea de a promova Parcul Național Cheile Nerei-Beușnita. La sfârșitul săptămânii viitoare, aceasta se va afla în stațiunea Băile Herculane.

Sâmbătă, 6 iulie

Sasca este unul dintre cele mai liniștite locuri din Caraș-Severin, departe de zgomotul orașelor, în mijlocul Parcului Național Cheile Nerei-Beușnita. Aici timpul pare să se fi oprit în loc. Așezarea sa între dealurile de la poalele munților Aninei și ai Locvei, oferă turiștilor o sursă inegalabilă de imagini pitorești, turiști care parcă s-au dublat față de vineri, 5 iulie. Sute de persoane au profitat de Rocker’s Challenge pentru a petrece un sfârșit de săptămână în mijlocul naturii, unii dintre ei liniștiți, alții la cote extreme.

Pentru că show-ul a început abia seara, turiștii au luat cu asalt malurile râului Nera pentru a se răcori, a se bronza sau a face un grătar. Cei mai activi au preferat mountain biking pe numeroasele trasee turistice din zonă sau să viziteze frumusețile zonei, Cascada Șușara, Lacul Dracului, Cascadele Beușniței și Ochiul Bei. Nu a lipsit nici tiroliana, sport pe care au ales să îl practice și Mirabela Afronie și Dan Agache. Emoționați, aceștia și-au luat inima în dinți și au traversat râul Nera pe cordelină.

Următoarea destinație a fost casa ecologică de la Sasca Română. Aceasta se află în topul celor mai reuşite locuinţe de “cob” ( lut, nisip, apă şi paie) din lume. Odată cu lăsarea întunericului, rockerii s-au distrat la cote maxime alături de Alexandrina, Robin and The Backstabbers, The Mono Jacks și Toulouse Lautrec. Deși erau 10 grade, aceștia nu au simțit friful. Îmbrăcați sumar, în pantaloni scurți și tricou, copii, adolescenți și persoane de vârsta a doua au dansat și au cântat până la epuizare. Polițiștii au fost prezenți și ei la festival, dar nu la distracție, ci la datorie. La încheierea concertelor, oamenii legii au avut grijă ca turiștii veniți din localitățile învecinate să se întoarcă în siguranță acasă.

Caravana “Vacanță cu Radio România Reșița” afost prezentă și în Gîrnic, o localitate de cehi, care în ciuda problemelor sunt extrem de primitori și de veseli.

Vineri, 5 iulie

Caravana “Vacanță cu Radio România Reșița” a avut vineri, 5 iulie, ca primă oprire localitatea Sasca Montană, locul de intrare în Cheile Nerei. Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, fără voia noastră, primul popas a fost la ieșirea din Lupac. Am fost trași pe dreapta dintr-un motiv pe cât de banal, pe atât de nedorit… o pană. Nimic nu a împiedicat membrii caravanei: Mirabela Afronie, Dan Agache, Dorian Ianoș și Valentin Ciurel, să ajungă la destinație, nici măcar ploaia care a mai răcorit atmosfera încinsă de peste zi. Scopul ieșirii în natură este promovarea Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, dar și a festivalului Rocker’s Challenge, organizat de Asociația Caraș Adventure și Primăria Sasca Montană. Sute de cărășeni, dar şi turişti din județele Timiș, Arad, Hunedoara, Constanța, Sibiu și de peste hotare au înlocuit zgomotul și rutina orașului cu natura, campatul la cort sau în pensiunile agroturistice și muzica rock. Într-o poiană din preajma comunei, tineri și vârstnici s-au distrat preţ de o noapte pe acordurile trupelor Altar, Infected Rain și White Walls.

Organizatorii i-au îmbiat și la aventură pe adepții muzicii rock. În prima zi a avut loc o tură de mountain biking, dar și una de rafting pe Nera. Sâmbătă, 6 iulie, Asociația Bike Attack Reșița invită iubitorii de sporturi extreme la tiroliană, să traverseze râul Nera, în doar 15 secunde,  pe corzi și cabluri, folosind tehnici de alpinism. Vor continua și turele de mountain biking, dar și cele de rafting, dacă vremea va fi prielnică. Cel mai tânăr participant la concertul rock din prima zi are o lună și jumătate, iar cel mai sexy a fost declarat un “puști” de un an și jumătate, pe al cărui tricou scria “Nu mai port Pampers”. Nu au lipsit berea, micii, grătarele, gulașul și fasolea cu ciolan. Spre miezul nopții, atmosfera a devenit incandescentă, alte sute de turiști poposind la festival, după apus. Lăsând fițele deoparte, oamenii au cântat, au dansat și au socializat, de parcă se știau de o viață. Au completat acest tablou motoarele cu mulți cai putere și ATV-urile.

Radioprogramul “Bună dimineața Banat” de sâmbătă, 6 iulie va fi transmis din studioul amenajat în Infocentrul turistic din Sasca Montană și își propune să aducă în atenția ascultătorilor impresiile primei zile de festival, dar și întreaga muncă depusă de Asociația Caraș Adventure și Primăria Sasca Montană pentru reușita acestuia.

Înregistrări de la festival:

Povești despre viața la cort: [audio http://radioresita.ro/wp-content/uploads/2013/07/cortist.mp3]

Toată lumea cântă rock, chiar și cățeii: [audio http://radioresita.ro/wp-content/uploads/2013/07/rocker.mp3]

Ziua de sâmbătă, 6 iulie îi va aduce pe scenă pe Alexandrina, Robin and The Backstabbers, The Mono Jacks și Toulouse Lautrec. Și cum o mie de vorbe nu fac cât o imagine, vă invităm să intrați în atmosferă privind fotografiile realizate în prima zi.

 

De același autor

Related Articles