Turneul internaţional Stradivarius – Enescu Experience, la Sala Radio

Alexandru Tomescu si Eduard KunzViolonistul Alexandru Tomescu – unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, solistul Orchestrelor şi Corurilor Radio care deţine dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, va susţine marţi, 26 mai (ora 19:00), la Sala Radio, alături de pianistul rus Eduard Kunz, recitalul de la Bucureşti din cadrul turneului său internaţional StradivariusEnescu Experience.

Aflat la a 8-a ediţie şi derulat anul acesta sub titlul Enescu Experience, turneul Stradivarius iniţiat de Alexandru Tomescu este aşadar dedicat de această dată memoriei lui George Enescu, la 60 ani de la moartea artistului. Programul propus publicului de violonistul român, alături de pianistul Eduard Kunz, este unul special: cei doi vor prezenta, în premieră naţională, integrala operelor lui George Enescu pentru vioară şi pian.

Turneul a debutat pe 3 mai la Sinaia, loc foarte drag lui Enescu, şi se desfăşoară până în 15 iunie, în 15 oraşe din România, Republica Moldova şi Franţa, unde cei doi muzicieni vor susţine concerte, dar şi o serie de conferinţe şi întâlniri cu tineri din licee şi universităţi. Totodată, această ediţie a turneului este dedicată unei cauze sociale şi de interes public – restaurarea Casei Enescu de la Mihăileni, Botoşani şi transformarea acesteia într-un centru cultural şi muzical internaţional.

Alexandru Tomescu a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Cu o carieră internaţională cuprinzătoare, ce include concerte şi recitaluri în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, Alexandru Tomescu a propus publicului român în fiecare an, în turneele sale, cele mai ample şi dificile integrale pentru vioară solo – Paganini, Ysaÿe, Bach. Violonistul român a câştigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, dreptul de a cânta pentru următorii 5 ani pe vioara Stradivarius Elder-Voicu. Folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, aceasta este considerată a fi una dintre cele mai frumoase şi bine conservate viori Stradivarius din lume.

Eduard Kunz, pianist inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti ai viitorului, îl însoţeşte pentru a doua oară pe violonistul Alexandru Tomescu în Turneul Stradivarius. A studiat la Şcoala Gnessin pentru copii supradotaţi din Moscova şi apoi la celebrul Conservator Naţional de Muzică P. I. Ceaikovski de la Moscova. Eduard Kunz a obţinut diploma de masterat cu distincţie şi medalie de aur pentru performanţele sale, la Royal Northern College of Music din Anglia. A fost distins cu nu mai puţin de 13 premii I la importante competiţii internaţionale. Legătura sa specială cu România a început prin câştigarea Premiului I la Concursul Internaţional George Enescu, în 2007.

Pianistul concertează regulat cu orchestre valoroase ale Europei şi ale lumii: BBC Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Orchestra Philharmonia, Orchestra Naţională Rusă etc.

Turneul Internaţional Stradivarius 2015 – Enescu Experience este posibil cu sprijinul:

Yamaha – Partener Oficial, oferind pianul Yamaha pentru susţinerea concertelor.

BRD Groupe Societe Generale – Susţinătorul Oficial al Turneului

AdGrage, Lukoil – Sponsori Principali

Mercedes-Benz – Maşina Oficială a Turneului

Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii, CEZ România, Angelli, GeneralMed, Securitas, Zenonni – Parteneri

Partenerii Media: Adevărul, Dilema Veche, Rfi, Hotnews.ro, Observatorul Cultural, Avantaje, VisionMedia, Media Image

Un proiect susţinut de: Aeroportul Internaţional Bucureşti, CFR Călători, CFR SA, Metrorex.

Organizatori: Fundaţia Remember Enescu şi Asociaţia BrandYOU – UP

Co-producători: Televiziunea Română şi Radio România

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor, Calea Plevnei, Bd. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.

De același autor

Related Articles