Duelul Viorilor2

Mai mult de 1.000 de spectatori au umplut până la refuz Sala Radio din Bucureşti, în seara de 4 octombrie, dornici să îi asculte pe violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, care s-au duelat cu viorile Stradivarius şi Guarneri pentru ultima dată în acest turneu. Ca în cazul oricărei competiţii, toată lumea se aştepta la un rezultat. Iar acesta a fost acelaşi la fiecare rundă:
„Rezultatul este entuziasmant pentru melomani, printre care mulţi tineri care promit o prezenţă permanentă la invitaţia formaţiilor muzicale radio pentru întâlnirile cu maeştrii interpreţi ai capodoperelor”, spune criticul muzical Grigore Constantinescu la finalul celei de-a treia ediţii a turneului naţional Duelul Viorilor, turneu început pe 23 septembrie la Braşov şi încheiat pe 4 octombrie la Bucureşti, în organizarea Radio România Cultural şi Accendo şi fiind inclus în manifestările care marchează împlinirea a 85 de ani de la înfiinţarea Radio România.

Cei trei muzicieni, violoniştii Liviu Prunaru (vioara Stradivarius) şi Gabriel Croitoru (vioara Guarneri) şi pianistul Horia Mihail au străbătut peste 2.000 de km, au poposit în 8 oraşe din România şi au fost aplaudaţi de peste 5.000 de spectatori.

Afluenţa publicului care a asistat şi anul acesta la competiţia muzicală, sălile pline şi minutele în şir de aplauze de după fiecare recital au dovedit că, an după an, interesul publicului nu a scăzut ci, dimpotrivă, a crescut, iar astfel de evenimente sunt aşteptate cu mare bucurie, atât în oraşele mici cât şi în cele care beneficiază de existenţa filarmonicilor, operelor şi a unor săli în care au loc stagiuni de concerte.

Liviu Prunaru, violonistul ce a încântat publicul cu piese celebre din repertoriul pentru vioară, interpretate cu vioara Stradivarius, declară: „Mi-aş dori să scriu o carte despre experienţa acestor turnee. M-a impresionat foarte mult faptul că în cele mai multe dintre săli nu a fost niciun loc liber. Este o mare bucurie să constatăm că publicul este foarte interesat de acest Duel al Viorilor. Cu anii am învăţat să nu mai aştept nimic de-a gata. Chiar mă gândeam că, după două ediţii, poate că spectatorii s-au plictisit deja şi că nu vor mai veni la a treia, mai ales că a început în timpul Festivalului Enescu, când lumea este plină de muzică până peste cap. Iată însă că a fost minunat şi de data aceasta”.

Spectatorii care au asistat la ultimul recital, cel de la Bucureşti, au lămurit însă: „Eram în sevraj după Festivalul Enescu. Acest eveniment a picat cum nu se poate mai bine”. „E perfect. E prea mică sala. Ar fi trebuit una mai mare”. „Mă simt foarte bine. Toată lumea se simte bine, vedeţi câţi oameni sunt în sală. Este foarte incitant.”

Oltea Şerban Pârâu, director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio, a declarat: „Aceste turnee se bazează pe idei, poveşti, concepte. Duelul Viorilor poate avea loc, teoretic, între orice violonişti, Pianul Călător poate fi călătoria unui pian la care cântă orice pianist, Cele trei dive pot fi oricare trei dive. Aşa am gândit iniţial. Între timp unele s-au personalizat foarte mult, altele au ajuns să fie susţinute de aceiaşi muzicieni, altele şi-au schimbat artiştii, cum este cazul proiectului Cele trei dive. Aşadar există o dinamică şi o flexibilitate specifică mediului de la care am pornit, respectiv radioul, care rămâne cel mai dinamic, cel mai mobil, cel mai flexibil reprezentant al mass media, iar aceste turnee artistice sunt strâns legate de Radio România, de Radio România Cultural. Ele nu pot exista fără foarte mulţi parteneri – financiari, artistici şi organizatorici. Ne-am bucurat că acest Duel al viorilor cu numărul trei a putut fi inclus în seria de manifestări dedicată sărbătoririi a 85 de ani de la înfiinţarea, în 1928, a Radio România”.

Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo. Informaţii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.

Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Partener principal: Muzeul Naţional George Enescu

Coproducători: Radio România Regional şi TVR 2

Sponsori: Sense, JTI, Veka, Kronospan, Zamfirescu Racoţi & Partners– Attorneys at law
Transportat de DACIA

Parteneri: Orchestrele şi Corurile Radio, Societatea de Muzică Veche, Grand Hotel Traian, Hotel Pantex, Hotel Continental Târgu Mureş, Restaurant Chez Marie, Athenee Palace Hilton

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Filarmonica de stat din Braşov, Filarmonica de stat din Târgu-Mureş, Asociatia Rei Culturae Fautores Turda, Teatrul Municipal Turda, Primăria din Turda, Filarmonica Oltenia Craiova, Filarmonica de Stat din Piteşti, Opera Naţională Română din Iaşi, Filarmonica din Bacău

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Spectacular, Şapte Seri, Observator Cultural, Cocor, Cocor Media Channel, agentiadecarte.ro, Sales Express, Business Review, Tango, Ziare.com, România liberă, Academia Caţavencu, Ziarul Metropolis.