Spectacole de foc, schimb de gardă, ateliere de creaţie şi trasee tematice, de Ziua Judeţului Timiș

Cei 103 ani de la instalarea administraţiei româneşti în judeţul Timiş-Torontal, sub primul prefect, Aurel Cosma, sunt marcaţi prin mai multe evenimente dedicate Zilei Judeţului, în perioada 28 – 30 iulie, cele mai atractive fiind schimbul de gardă şi prezentarea uniformelor Armatei Române din perioada Primului Război Mondial.

Administraţia judeţeană le oferă timişenilor, în acest an, şansa să redescopere atracţii turistice şi culturale, o zi a porţilor deschise, concerte sau trasee tematice cu unele dintre cele mai frumoase obiective turistice din judeţ.

Joi este programată o şedinţă festivă organizată de Consiliul Judeţean Timiş, la care vor participa foşti şi actuali angajaţi ai instituţiei.

Bastionul Theresia va fi gazda ‘Schimbului de gardă’, cu etalarea uniformelor Armatei Române din prima conflagraţie mondială, reprezentând generali, ofiţeri, subofiţeri, soldaţi şi surori de caritate, ca omagiu adus Reginei Maria. Se vor mânui arme, se va prezenta onorul, se va spune rugăciunea care se rostea înaintea plecării pe front şi se va executa o salvă de tun.

După amiaza, în Sala ‘Deliu Petroiu’ a Bastionului se va desfăşura un program mult aşteptat de public, ‘Din tavă în pagină. Obiceiuri şi tradiţii culinare din Banatul multietnic’, iar în Parcul Rozelor va avea loc Gala festivalului concurs ‘Lada cu Zestre’.

Vineri va fi o zi dedicată unor concerte şi activităţi culturale interactive, care se vor desfăşura la Muzeul Satului Bănăţean, în timp ce la Muzeul Naţional al Banatului se propune spectacolul de foc ‘Amor Flammis’.

Sâmbătă, se va pleca de la Muzeul Satului Bănăţean pe trei trasee tematice, în judeţ. Primul traseu cuprinde ruta Bega River Tour – cursă pe Bega cu vaporul din centrul Timişoarei până la ecluza de la Uivar. Cel de-al doilea traseu se va derula de la Timişoara la Lacul Surduc (plimbare cu catamaranul) – Dumbrava (unde se va servi o masă rustică şi va fi prezentat un moment artistic) – Crivina de Sus (cu vizitarea bisericii de lemn) – Cascada Şopot – Poieni. Cel de-al treilea traseu cuprinde o tură cu bicicletele pe ruta Buzad – Charlottenburg (cu vizitarea Muzeului Cinegetic Charlottenburg) – Comeat – Buzad (unde se va servi o masă rustică şi este programat un moment artistic).

Ziua Judeţului Timiş se sărbătoreşte din anul 2016, prin hotărâre a consilierilor judeţeni, la iniţiativa istoricului prof. univ. Radu Păiuşan.

Pe 28 iulie 1919 a fost instaurată administraţia românească în judeţul Timiş-Torontal, fiind instalat primul prefect Aurel Cosma. Pe 3 august 1919 s-a făcut intrarea festivă a Armatei Române în Timişoara şi s-a organizat o manifestare în Piaţa devenită de atunci a Unirii, la care a participat şi I.C. Brătianu cu alţi miniştri ai vremii, alături de oficialităţi locale. În momentul în care s-a instaurat administraţia românească în Timiş-Torontal, aici nu mai exista nici armată de ocupaţie, nici română, deci nu se poate spune că administraţia românească a fost instalată de armată, ci erau doar jandarmi veniţi de la Lugoj şi Arad, ca reprezentanţi ai administraţiei‘, declara atunci, pentru AGERPRES, istoricul Radu Păiuşan. 

Programul detaliat:

JOI, 28 IULIE

– 11.00. Sala Multifuncțională a Palatului Administrativ. Ședință festivă a Consiliului Județean (Acces pe bază de invitație);

– 17.00. Secția de Arte „Deliu Petroiu”, Bastionul Theresia. „Din tavă în pagină. Obiceiuri și tradiții culinare din Banatul multietnic”;

– 18.00. Piața Victoriei. Flashmob, horă populară cu participarea publicului;

– 19.00. Parcul Rozelor. Gala Festivalului Concurs „Lada cu Zestre”;

– 20.00. Bastionul Theresia. Schimbul de gardă;

VINERI, 29 IULIE

– 10:00. Giarmata Vii. „Cupa instituțiilor timișene la fotbal”;

– 16.00. Secția de Arte „Deliu Petroiu”, Bastionul Theresia. Recital Incanto Quartetto;

– 16.00. Secția de Arte „Deliu Petroiu”, Bastionul Theresia. „Istoria locului”.Timișul prezentat de Constantin Gomboș și Ștefan Tat;

– 19.00. Muzeul Satului Bănățean. Premierea câștigătorilor Cupei instituțiilor timișene la fotbal;

– 20.00. Muzeul Satului Bănățean. Expoziție fotografică aniversară ilustrând lecturi publice;

– 20.00 – 23:00. Muzeul Satului Bănățean. Concerte acustice în aer liber. (Bob Ramanka, The Kryptonite Sparks, Zmei 3, Peregrinii);

– 20.00 – 21.30. Activități culturale interactive:

  • Desene colective în relație cu lucrări din patrimoniul Muzeului Național de Artă și expunerea lor la Muzeul Satului Bănățean;
  • Crearea de colaje prin utilizarea unor printuri cu lucrări din colecțiile Muzeului Național de Artă Timișoara;
  • Practici de digitalizare a bunurilor culturale – realitate augmentată, realitate virtuală.

– 21.00. Muzeul Satului Bănățean. Spectacol de foc – „Amor Flammis”;

– 22.30. Muzeul Satului Bănățean. Piesă de teatru. „Copilul dintr-o stea”. Adaptare de Hogea Toma după ,,Micul prinț”, Antoine de Saint Exupéry.

SÂMBĂTĂ, 30 IULIE

– Muzeul Satului Bănățean va organiza trei trasee tematice în județul Timiș (Acces pe bază de invitație):

– Traseul 1: Bega River Tour – cursă pe Bega cu vaporul din centrul Timișoarei până la ecluza de la Uivar;

– Traseul 2: Timişoara – Surduc (plimbare cu catamaranul) – Dumbrava (masă rustică, moment artistic) – Crivina de Sus (vizitare biserică de lemn) – Cascada Șopot – Poieni;

– Traseul 3: tură cu bicicletele pe ruta Buzad – Charlottenburg (vizitare Muzeul Cinegetic Charlottenburg) – Comeat – Buzad (masă rustică, moment artistic).

De același autor

Related Articles