ebaLuni, 1 iulie a.c., la sediul radioului public a avut loc o vizită şi o întâlnire de lucru a dr. Javad Mottaghi, Secretar General al Uniunii Audiovizualului Asia – Pacific (ABU) cu dl. Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al SRR şi cu reprezentanţi ai conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune.

eba2În dialogul purtat, Secretarul General al ABU a salutat recenta afiliere a Radio România la această prestigioasă organizaţie, realizată în primăvara anului 2013, a punctat principiile Uniunii, orientate către susţinerea diversităţii culturale, accentuând importanţa radioului ca „fereastră către lume”, ca factor esenţial de comunicare capabil să depăşească diferenţele de orice natură. Deşi membrii ABU provin din ţări diferite, cu limbi şi condiţii economice, sociale, culturale, religioase şi politice diferite, diversitatea nu este considerată o ameninţare, ci este apreciată ca fiind o importantă bogăţie.

Dr. Javad Mottaghi a exprimat, în acelaşi timp, interesul Uniunii pentru parteneriatul existent şi pentru produsele Radio România, menţionând că „ţine doar de voi să dezvoltaţi această colaborare şi să vă faceţi cunoscut potenţialul. Eu vă invit să dezvoltaţi cât mai multe proiecte comune cu ţările din zona Asia – Pacific”. A dat ca exemplu organizarea de noi concerte ale Orchestrei Naţionale Radio în spaţiul asiatic, ca urmare a excelentelor ecouri ale concertului susţinut de Orchestra Radio în luna mai la Shanghai.

Dl. Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Radio România, a subliniat importanţa parteneriatului pentru postul public din România, care îşi propune printr-o astfel de asociere să facă un pas înainte în depăşirea distanţelor şi către cunoaşterea reciprocă – prin limbajul comun al dialogului cultural, între ţările afiliate ABU. Prin intermediul platformei online Asia – Pacific, la care are acces ca membru asociat, Radio România va folosi posibilitatea de a iniţia schimburi de programe cu celelalte posturi membre.

eba3Ulterior întâlnirii de la sediul SRR, dr. Javad Mottaghi, Secretar General al Uniunii Audiovizualului Asia – Pacific (ABU), însoţit de dl. Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al SRR, a avut o întâlnire cu Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. În timpul întrevederii desfăşurate la Palatul Parlamentului dr. Javad Mottaghi a reliefat interlocutorului său importanţa afilierii Radio România la ABU, intrarea în acest „club select” oferind postului public acces la platforma online cu un target de 3,5 miliarde de ascultători! Dl. Ovidiu Miculescu a dorit să sublinieze că Radio România a deschis astfel o nouă cale de promovare a culturii şi valorilor româneşti.

Dr. Javad Mottaghi este Secretar General al ABU (Uniunea Audiovizualului Asia – Pacific) din 2010 şi are o experienţă de 32 de ani în domeniul mass-media/comunicare la nivel naţional şi internaţional. Este licenţiat în inginerie mecanică la Universitatea Sharif din Teheran, deţine un masterat şi un doctorat în management la Universitatea Teesside din Anglia. Înainte de a se alătura ABU a fost, timp de 12 ani, director al Asia-Pacific Institute for Broadcasting Development (AIBD) şi responsabil cu relaţia ABA – EBU până în 1996 şi timp de 18 ani director al Departamentului Sport al IRIB – postul public de radiodifuziune al Republicii Islamice Iran. Este membru al Consiliului de conducere al WRTVC (Consiliul Mondial de Radio şi Televiziune) din 2001 şi membru asociat al International Academy of Television Arts & Sciences din New York. Javad Mottaghi a primit premiul Elizabeth R. pentru contribuţia sa de excepţie în domeniul audiovizualului public.

Înfiinţată în 1964, ABU numără 255 de membri din 63 de ţări – posturi publice şi private din Asia, Pacific, Europa, America şi Orientul Mijlociu – cu o audienţă care depăşeşte 3,5 miliarde de ascultători. ABU se bucură de colaborarea cu numeroase posturi publice şi private din Europa, cum ar fi BBC, DW, CFI, ZDF şi RAI, dar şi din Rusia, Turcia, Samoa, Noua Zeelandă. Membrii ABU au asigurat accesul la platforma digitală Asia-Pacific a Uniunii, dezvoltată şi susţinută de postul public KBS – reţeaua sud-coreeană de radio şi televiziune, ca modalitate practică de a colabora direct cu ascultătorii, agenţiile de publicitate şi partenerii din întreaga lume. ABU organizează anual Adunarea Generală, la care participă peste 600 de manageri media din întreaga lume, forumul Radio Asia, cu peste 500 de participanţi în fiecare an şi numeroase evenimente, precum: Simpozionul Audiovizualului Digital (cu peste 700 de participanţi şi peste 100 de expozanţi de tehnologie avansată), Radio Song Festival, precum şi gala premiilor anuale ABU. Ariile de interes ale ABU cuprind şi elaborarea de proiecte, coproducţii şi schimburi de programe, dar şi trainiguri şi webinarii internaţionale.