Sarbii-3-1

Duminică, 29 septembrie, ora 21.00

Evenimentul s-a încheiat, în această seară, cu patru recitaluri de excepţie, susţinute de regele muzicii populare sârbeşti, Saban Saulic şi acordeonistul Mirko Kodic, respectiv două tinere speranţe ale folclorului sârbesc de dincolo de Dunăre, Rada Manoilovic şi Alexandra Ristanovic. Soliştii au fost acompaniaţi de orchestra Bane Vasic din Serbia. Maestrul Saban Saulic a declarat pentru Radio România Reşiţa că este pentru a doua oară în municipiul de pe Bârzava, iar repertoriul din această seară a cuprins piese cunoscute publicului bănăţean, dar şi câteva compoziţii mai noi, pentru a se creea acea comuniune între solist şi toţi cei prezenţi.

În ciuda vremii ploioase şi a temperaturilor scăzute, sute de oameni au ales să-şi petreacă seara de duminică în Parcul Tricolorului, pe ritmurile muzicii sârbeşti şi a folclorului din Balcani. Prezent la Reşiţa, cu acest prilej, a fost consulul general al Republicii Serbia la Timişoara, Excelenţa Sa Lazar Manojlovic. Evenimentul organizat de Uniunea Sârbilor din România şi Primăria municipiului Reşiţa a dovedit încă o dată faptul că județul Caraș-Severin, în care convieţuiesc cele mai multe minorități din țară, este un real model de conviețuire interetnică. Zilele culturii sârbe la Reşiţa au fost susţinute de Radio România Reşiţa.

Ascultă aici o secvenţă din concertul lui Şaban Şaulici susţinut la Reşiţa:

Prezent la eveniment, primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu, a declarat:

Galerie foto:

sarbii-3-2 sarbii-3-3 sarbii-3-4

sarbii-3-5 sarbii-3-6

***

sarbi-1-2

Sâmbătă, 28 septembrie, ora 21.00:

Cea de-a doua seară din cadrul Zilelor culturii sârbe la Reşiţa, a pregătit publicului cărăşan un regal de folclor autentic. Pe scena din Parcul Tricolorului au fost prezentate o serie de ansambluri de dansuri populare sârbeşti şi româneşti, atât din Banatul sârbesc cât şi din cel de pustă. Toţi cei prezenţi au avut prilejul să asiste şi la o amplă prezentare a portului popular, precum şi a dansurilor tradiţionale, specifice etniei sârbe din Banat. Amintim că, în municipiul de pe Bârzava au fost prezente formaţii de dansuri populare sârbeşti din Pojarevac, Banatsko Novoselo şi Ivanica din Banatul sârbesc şi Sânmartinul sârbesc, Liubcova, Socol, Sviniţa, Radimna, Diniaş, Timişoara şi Reşiţa din Banatul montan şi de câmpie. Folclor la superlativ au prezentat ansamblurile profesioniste de dansuri „Mladost”, al USR din municipiul de pe Bega şi „Bârzava” al Primăriei municipiului de la poale de Semenic.

Hardy Cvoica a fost şi în a doua seară prezent la Zilele culturii sârbe la Reşiţa şi a aflat care este atmosfera în rândul formaţiilor şi ansamblurilor participante:

sarbi-2-2

sarbi-3-2

sarbi-4-2

sarbi-5-2

sarbi-6-2

sarbi-7-2

sarbi-8-2

***

sarbi1

Vineri, 27 septembrie, ora 21.00:

În acest sfârşit de săptămână, Parcul Tricolorului din municipiul Reşiţa este în sărbătoare. În seara de vineri, 27 septembrie, cu un amplu program folcloric susţinut de formaţiile Mile Riky, Ilie Constantinovici, Fraţii Miloş şi Berislav Peici a debutat cea de-a doua ediţie a Zilelor Culturii Sârbe. Organizatorii au pregătit publicului o mică surpriză, prin invitarea pe scenă, în deschiderea evenimentului, a unui grup de ecuadoreni. Despre unul dintre cele mai de seamă evenimente ale etniei sârbe din Banat, preşedintele USR Filiala Caraş-Severin, Iva Stoicevici, a declarat:

Pe parcursul a trei zile, cărăşenii vor putea degusta preparate tradiţionale sârbeşti, precum micii, pleşcaviţa, pita, burek-ul, chopska, baklavalele, dar şi supa de pui cu tăieţei, ciorba de legume cu carne de pui sau porc, ciorba de fasole sau de peşte şi îşi vor putea petrece timpul liber alături de prieteni, în compania muzicii şi a dansului popular sârbesc. Cum petrec reşiţenii puteţi afla aici:

… nici comercianţii nu se lasă însă mai prejos şi au pregătit de toate:

Sâmbătă, 28 septembrie, manifestările vor continua de la ora 18.00 şi vor găzdui un regal de folclor. Pentru publicul cărăşan vor evolua 15 ansambluri româneşti şi sârbeşti tradiţionale, a mai spus Iva Stoicevici.

Ascultă aici atmosfera din Parcul Tricolorului:

sarbi2
sarbi3
sarbi4

***

Vineri, 27 septembrie, ora 12.00:

sarbi5 Noi zile de sărbătoare româno-sârbe se anunţă pentru sfârşitul acestei săptămâni, pe malurile Bârzavei. Consilierii locali reşiţeni şi-au dat girul pe ideea încheierii unui nou protocol de colaborare între municipiul de pe Bârzava şi Uniunea Sârbilor din România, în vederea organizării de noi evenimente, în perioada 27-30 septembrie, în Piaţa Tricolorului, în cadrul Zilelor culturii sârbe. “Evenimentul în sine va fi de mare anvergură, vor fi trei mari artişti din Serbia, invităm şi personalităţi politice de la noi din ţară şi din Serbia, vom avea o serie de invitaţi speciali”, a spus preşedintele filialei municipale a USR, Iva Stoicevici:

Evenimentul este susţinut de Radio România Reşiţa.

Programul evenimentului:

Vineri, 27 septembrie – 18:00 – 23:00 – spectacol extraordinar de muzică populară susţinut de renumiţi solişti vocali autohtoni şi orchestre de muzică populară;

Sâmbătă, 28 septembrie – 18:00 – 23:00 – spectacolul „Regalul folclorului sârbesc” cu participarea celor mai valoroase ansambluri folclorice ale Uniunii Sârbilor din România, a orchestrelor de tamburaşi „Zlatna Suza” din localitatea Diniaş, judeţul Timiş, „Kruna” din localitatea Sânmartinul Sârbesc, judeţul Timiş, cât şi ansambluri folclorice din Republica Serbia;

În data de 29 septembrie, la ora 12:30, la Centrul Cultural „Radmila Milentijevic” din Reşiţa va avea loc lansarea de carte „Jurnalul de război SMENA” (Schimbul), autor colonel George Amicici.

În intervalul orar 19:00 – 23:00 – spectacol de gală în aer liber la care îşi dau concursul cunoscuţi solişti de muzică populară din Serbia.

Pe parcursul întregii manifestări toţi cei prezenţi vor putea degusta preparate tradiţionale sârbeşti şi româneşti în spaţiul destinat comercianţilor.