07. Concert aniversar Radio Romania 85 - Foto. Alexandru DoleaO atmosferă de sărbătoare, jocuri de lumini laser care au transformat, la ceas de seară, faţada Sălii Radio într-o feerie de culori, covor roşu, multe flori şi multă animaţie, personalităţi ale vieţii politice, culturale şi artistice, dar şi o mulţime de spectatori îndrăgostiţi de actul cultural de înaltă calitate – aşa poate fi descris, pe scurt, concertul eveniment care a marcat, joi seară, 31 octombrie, împlinirea a 85 de ani de radiofonie românească şi a tot atâţia ani de la înfiinţarea Orchestrei Naţionale Radio.

Sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, avându-i ca solişti pe violonistul Gabriel Croitoru, violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul Horia Mihail, Orchestra Naţională Radio au oferit celor prezenţi un program pe măsura evenimentului: compoziţia enesciană Suita pentru orchestră nr. 1 în do major, Ludwig van Beethoven – Concertul în do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră şi MusorgskiRavel Tablouri dintr-o expoziţie.

Invitaţia domnului Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Radio România, a fost onorată de Alteţa Sa Regală Principele Nicolae, ambasadori şi membrii ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti, reprezentanţi ai Parlamentului şi ai Guvernului României şi manageri ai instituţiilor culturale de prestigiu din Capitală. La eveniment au participat directori şi reprezentanţi ai Uniunii Europene de Radio Televiziune (UER) şi ai posturilor publice de radio şi televiziune din Slovacia, Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria şi Austria, aflaţi în aceste zile în vizită în Bucureşti, cu prilejul aniversării Radio România 85.

Cum nu se întâmplă prea des ca artişti de asemenea calibru să evolueze împreună pe aceeaşi scenă de concert, spectatorii, care au umplut până la refuz Sala Radio, au răsplătit prestaţia virtuozilor cu minute în şir de aplauze. Iar Radio România a răsplătit, la rândul său, publicul prezent la eveniment, oferind, la încheierea concertului, fiecărei doamne ţi domnişoare câte o floare care să le păstreze şi dincolo de incinta sălii de concert bucuria de a ne fi fost alături la ceas aniversar.

Seria de evenimente dedicată celor 85 de ani Radio România continuă pe 1 noiembrie, de la ora 19:00, chiar în ziua ce marchează cei 85 de ani de radiodifuziune în România, când Sala Radio va găzdui un alt eveniment special: recitalul de la Bucureşti al turneului naţional Vioara lui George Enescu (ediţia a doua), susţinut de violonistul Gabriel Croitoru şi de pianistul Horia Mihail.