Reşiţa întâmpină primăvara cu o nouă ediţie SPRINGTIME

A treia ediție a festivalul SPRINGTIME organizat de Primăria Municipiului Reșița în perioada 9-15 aprilie 2023 este o celebrare a primăverii, cea cu tumult de verde și miresme, într-o atmosferă de sărbătoare, cu flori, muzică, dans și spectacole în Centrul Civic. Un alai vesel de flori își va face apariția în centrul orașului, răspândind bucurie, culoare și speranță.

Consilierul cultural al Primăriei, Dorinel Hotnogu cu amănunte din program:

Dintre artiștii care vor urca pe scenă îi amintim pe STRAY DOGG/Serbia, o trupă pop/melancholic indie-folk din Belgrad ce activează pe scenele festivalurilor din Serbia și Europa încă de la înființare, în 2011. Colaborările cu Devendra Banhart și Lisa Hannigan la voce, alături de fondatorul Dukat Stray, opening act pentru Michelle Gurevich (Chinawoman) ori Scout Nibblet, participarea la Exit Festival pe scena principală, propriul festival-Americana Night Festival din Belgrad, precum și premiul ’’Cea mai bună trupă din Serbia’’ în 2013, au adus band-ului STRAY DOGG renumele de care se bucură astăzi.

RAREȘ – un artist îndrăgit de toți tinerii, originar din Cluj, unde a fost student de nota 10 la drept, a câștigat competiția One True Singer produsă de Global Records pentru HBO Max în 2022. De atunci s-a dedicat în întregime muzicii, și a produs alături de Marcel Botezan, Sebastian Barac, florianrus ori Arkanian mai multe single-uri pe care le va cânta pe scena din Centrul Civic.

DANAGA – pe numele său adevărat Daniel Aga, este un compozitor, dj și performer din Cluj. Cariera muzicală și-a început-o în 1998, ca vocal și chitarist într-o trupă rock. Ulterior trece la producții electronice, un amestec iscusit de hip hop, funk, house, jazz, cu muzică electronică din anii ’60 și ’70, și folclor est european. A fost prezent cu propriile producții pe celebra compilație ’’Culese din cartier’’ editată de Subcarpați. Primul său album, ’’Am n-aripi’’ este o colecție fabuloasă de povești despre bărbatul contemporan care încearcă să se regăsească în lumea modernă, pe care vă recomandăm să o ascultați degrabă! Albumul ‘’Alljazzera’’ – All Jazz Era – este un omagiu adus celor mai buni trompetiști de jazz din lume.

Ansamblul folcloric BÂRZAVA al Primăriei Municipiului Reșița și Consiliului Local Reșița a luat ființă în 2011 și are în componență peste 150 de tineri pasionați de folclor. De atunci ne umplu inimile de frumusețea suitelor de dansuri din regiunile Banat, Oaș, Oltenia, precum și dansuri sârbești, participă la festivaluri și au turnee în țară și străinătate. Le mulțumim pentru prezența la SpringTime!

MARYLISS este o formaţie din Timișoara care abordează genuri diferite, de la pop, rock la funk ori dance, reunind muzicieni cu experienţă: Maria-Eliza AVRĂMESCU ( MARYLISS ) – voce, Silviu ILIESCU – chitară, Cosmin MOTIȘAN – bas, Daniel BIRU – clape, Florin CRANCU – tobe. Cu o prezență scenică curajoasă, elegantă și un stil eclectic irezistibil, Maryliss aduce emoție și stare de bine.

CONCERTUL DE PRIMĂVARĂ susținut de mari maeștri muzicieni ai Operei Române din Timișoara îi reunește pe Ana Maria STĂNOAIA – soprană, Claudia FOTIN – violă, Cristina STRUȚA –pian și Gianluca VANZELLI – flaut.  Ana Maria Stănoaia este absolventă a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, cu studii masterale la secția Stilistica Interpretării Muzicale. Este fondatoarea Asociației Fascinația Sunetului.

Claudia Fotin este și ea absolventă a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, specializarea interpretare muzicală – violă. A colaborat cu diferite orchestre din țară și din străinătate: Filarmonica Banatul Timișoara, Capela Academica Timisiensis, ART Symphony Orchestra, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, și este activă în proiecte muzicale și turnee în Serbia, Moldova, Austria, Germania, Belgia, Olanda, etc.

Cristina Struța a început studiul pianului la vârsta de 5 ani, urmând ca mai târziu, la 14 ani să îmbrățișeze orga. În anul 2016 a absolvit Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara iar în anul 2018 a absolvit studiile de master ale aceleiași facultăți. A câștigat numeroase premii în România și în străinătate, iar în anul 2016 a fost distinsă cu Premiul de Excelență Eugen Todoran al Universității de Vest din Timișoara. Este director artistic al Festivalului Internațional de orgă TimOrgelFest. În prezent este asistent doctorand la Facultatea de Muzică unde predă orga.

Gianluca Vanzelli este absolvent al conservatorului din Adria, Italia. A colaborat cu numeroase orchestre: Orchestra Giovanile d'Italia, Orchestra Comunale di Bologna, Orchestra Fenice din Venezia. A făcut parte din singura orchestră stabilă de suflători din Italia, I Fiatidi Parma. Din 2007 este prim-flautist al Orchestrei Europasymphony Forum din Austria unde a înregistrat DVD-uri cu opere precum Nabucco, Rigoletto, Flautul Fermecat, Carmen, Boema, Aida. În prezent este angajat al Operei Române din Timișoara.

Expozițiile cu peste 15.000 de flori, pregătite de artiștii florari de la FLORI HOLLAND și Bianca NEGREA, vor scrie adevărate ’’poezii’’ în Centrul Civic, folosind un paletar impresionant de culori și miresme.

Statuile vivante CHECK STREET ART, acele personaje înflorate care aduc atâta bucurie tuturor, vor anima rapsodiile de primăvară ce vor învălui centrul orașului.

Primăvara începe cu povești frumoase pentru copii, pentru că la SpringTime vom avea nenumăratele ateliere și jocuri dedicate în întregime lor pe toată durata festivalului, iar sub îndrumarea maeștrilor florari vor învăța să împletească coronițe din flori.

Programul celor 9 zile de manifestări va începe în fiecare zi la ora 17:00

De același autor

Related Articles