Radio România Reșița, de 27 de ani vocea Banatului Montan

De 27 ani, Radio România Reșița întãrește vocea Societãții Române de Radiodifuziune în întreg Banatul, dar și în Valea Timocului, acolo unde românii au nevoie sã asculte voci de acasã, crâmpeie de tradiții și spiritualitate româneascã.

Radio România Reşiţa emite 24 de ore zilnic, pe frecvenţa de 105,6 MHz şi pe www.radio-resita.ro, pentru o populaţie de circa 2 milioane de oameni aflată în aria de acoperire, urmărind în permanenţă să ofere ascultătorilor informaţii sociale, economice, culturale, utilitare, sportive care oglindesc viaţa regiunii din vestul.

De asemenea, studioul regional Radio România Reşiţa emite săptămânal emisiuni pentru un număr de opt minorităţi naţionale: ucraineană, sârbă, maghiară, rromani, germană, croată, slovacă şi cehă.

În 22 august 1995, Tribunalul Caraş-Severin a consfinţit înfiinţarea Fundaţiei Radio Caraş-Severin, realizată în asociere cu Societatea Română de Radiodifuziune, din iniţiativa lui Sorin Frunzăverde, preşedintele, pe atunci, al Camerei de Comerţ şi Industrie Caraş-Severin, a lui Doru-Dinu Glăvan, redactor al Societăţii Române de Radiodifuziune – la vremea aceea corespondent de Caraş-Severin şi redactor la redacţia sport, în Bucureşti – şi a altor entuziaşti ca dr. Petru Iliasă, ing. Dan Voin, Mircea Săndulescu şi Ion Micloşină, care era deţinătorul unui emiţător venit din Franţa, cu o putere de 100 W.

Acest demers a condus la înjghebarea unui colectiv care, urmând o pregătire asiduă de specialitate, avea să constituie nucleul tehnic şi redacţional pentru ceea ce avea să devină Radio Reşiţa.

A urmat o perioadă de muncă şi emoţii până când s-a auzit în eter prima voce, în semiilegalitate, la 12 iunie 1996, ora 17:00. Atunci s-au luat opinii ale tuturor forţelor politice, ale liderilor, de la preşedintele României la primul ministru, de la şefii de partide, de la şeful Convenţiei Democrate de atunci, de la forţele politice de la putere, cât şi din opoziţie. Regretatul Florin Bogardo a realizat un semnal de post din tradiţionalul „Vals al Semenicului“ şi postul s-a lansat în eter.

Data naşterii a fost însă 8 august 1996, când Radio România Reşiţa a fost statuat oficial ca post public local al Societăţii Române de Radiodifuziune. S-a auzit, pentru prima dată „Aici Radio Reşiţa ! 102,5 MHz. Ascultaţi Radio Reşiţa, prietenul dumneavoastră”. Acela a fost punctul de plecare pentru a ceea ce avea să devină “Sunetul Banatului Montan”. La început, Radio Reşiţa acoperea cu programe numai o parte din municipiul de pe Valea Bârzavei şi prin reflexie, zonele apropiate, emiţând din sediul fostului hotel al partidului.

S-a început emisia cu o organigramă de 20 de salariaţi şi cu un program de 10 ore şi jumătate pe zi – de la 5:30 la ora 11:00 şi de la 17:00 la 22:00, cu un emiţător de 100 W care acoperea o zonă restrânsă. S-a trecut apoi treptat la un program de 16 ore şi jumătate, iar mai apoi la 18 ore şi jumătate pe zi, postul fiind pregătit să realizeze în perspectivă programe proprii, 24 din 24 de ore.

La 5 decembrie 2000 a fost pusă în funcţiune emisia stereo pentru Radio Reşiţa de pe Muntele Semenic, cu un emiţător de 1,3 KW. Acesta acoperea cu programe judeţul Caraş-Severin, zonele limitrofe din judeţele Timiş, Arad şi Hunedoara, precum şi zone largi din vest şi sud, dincolo de graniţe. Tot atunci, frecvenţa de emisie a fost schimbată în 105,6 MHz.

În iunie 2001, la Radio Reşiţa este instalată o cabină digitală cu un pupitru On Air 2000, care determină o audiţie mult îmbunătăţită.

În februarie 2002, Radio Reşiţa inaugurează un nou studio denumit „Hercules”, la Băile Herculane.

În martie 2002, Societatea literar-artistică Tibiscum acordă postului Radio Reşiţa o diplomă de excelenţă pentru întreaga activitate.

În ziua de 14 ianuarie 2004, conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune a acordat statutul de post public regional pentru Radio Reşiţa, punându-se astfel în concordanţă statutul postului cu funcţia, vocaţia şi locul său în ansamblul posturilor publice regionale. Acesta a fost momentul unor noi şi spectaculoase deschideri în strategia editorială şi în modernizarea tehnică a postului.

Lansarea a două frecvenţe noi în Clisura Dunării: 91,9 Fm și 92,8 Fm a avut loc în data de 1 Decembrie, marcând astfel Ziua Naţională.

Radio Reşiţa este primul post din România care derulează campania Muzică pentru viaţă! – un proiect Serious Request iniţiat în 2004 de radioul public din Olanda şi care între timp a depăşit graniţele şi a fost preluat de Belgia, Elveţia, Suedia, Spania, Austria, Letonia şi Portugalia. În decembrie 2016, am emis pentru prima dată dintr-o căsuţă instalată în centrul civic în cadrul campaniei umanitare Muzică pentru Viaţă.

Conflictul din Ucraina a readus în prim plan importanţa radioului public. Radio Reşiţa a fost primul post de radio care a lansat campania umanitară Solidari cu Ucraina! Împreună pentru mame şi copii! Toate donaţiile ascultătorilor Radio Reşiţa au ajuns la refugiaţii ucraineni.

Radio Reşiţa – de 27 de ani alături de oameni!

1 COMENTARIU

  1. LA MULȚI ANI!!! Tuturor Profesionistilor din RADIO ROMANIA RESITA sanatate si multumiri din suflet!!! Va imbratisez cu drag și multa prețuire!!! Cu respect, Nicu Borsa

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles