Radio România Cultural, transmisii speciale pe ruta culturală Iaşi-Galaţi-Sibiu

Vorba

Emisiuni de succes ale Radio România Cultural vor fi transmise, în perioada 1-9 octombrie, de la trei festivaluri de anvergură ale toamnei: Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi, Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi şi de la Astra Film Festival Sibiu.

Vineri, 2 octombrie, de la ora 18:30, la Timpul prezent în literatură, Adela Greceanu îl va avea invitat pe scriitorul Dan Lungu, directorul FILIT. Duminică, 4 octombrie, de la ora 12:00, Matei Martin va realiza o ediţie specială a emisiunii Revista literară radio dedicată Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, avându-l printre invitaţi pe scriitorul Florin Lăzărescu, coordonator de programe în cadrul festivalului.

După ce, la începutul acestei veri, organizatorii Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) au anunţat suspendarea celei de-a treia ediţii a evenimentului, în semn de protest faţă de amestecul politic, ei au decis totuşi, după negocieri cu Consiliul Judeţean Iaşi, principalul finanţator, reluarea evenimentului într-o formulă simbolică, restrânsă, în perioada 2-4 octombrie, pentru asigurarea continuităţii festivalului. Organizatorii au anunţat şi identificarea unor soluţii pentru revenirea, în 2016, la formula consacrată de primele două ediţii FILIT.

FILIT s-a impus de la prima ediţie drept cel mai important festival literar din România, prin calitatea numeroşilor autori invitaţi, din ţară şi străinătate şi prin calitatea numeroaselor evenimente propuse – lecturi, întâlniri cu elevii în licee, dezbateri.

În perioada 5 – 9 octombrie, emisiunea Vorba de cultură va avea 5 ediţii speciale transmise de la Galaţi şi Sibiu.
În prima jumătate de oră, între orele 12:00-12:30, regizorul Attila Vizauer vă va pune la curent cu evenimentele Festivalului de Comedie organizat de Teatrul Dramatic Fani Tardini din Galaţi şi ajuns la ediţia a 27-a. Sub semnul celor 60 de ani de teatru pe care „Dramaticul” gălăţean i-a împlinit pe 1 septembrie, se anunţă o ediţie bogată, ce numără în total 12 zile de teatru, cu 15 spectacole, susţinute de trupe din Bucureşti, Bacău, Timişoara, Oradea, Constanţa, Craiova, Botoşani, Brăila, Iaşi şi Petroşani. O surpriză interesantă va fi, fără îndoială, montarea piesei Steaua fără nume de Mihail Sebastian, în interpretarea unui colectiv de actori din Letonia.

De la Galaţi, Ema Stere va prelua legătura la Sibiu pentru încă o jumătate de oră, între orele 12:30-13:00, pentru a însoţi Astra Film Festival (AFF) – ediţia 2015.

Lansat în 1993 de regizorul Dumitru Budrala, AFF s-a impus ca cel mai important festival de film documentar din România şi din Europa Centrală şi de Est, Ediţia din acest an ne propune să reflectăm asupra realităţii şi asupra transpunerii sale în film, fie el documentar sau de ficţiune. Astfel, organizatorii au ales să deschidă festivalul (luni, 5 octombrie, ora 18:00) nu cu un film, ci cu spectacolul de teatru documentar Double Bind de Kincses Réka şi Alina Nelega al Teatrului Naţional din Târgu Mureş.

De același autor

Related Articles