Moneda si timbru aniversar Radio Romania - Foto. Alexandru Dolea-1

Luni, 4 noiembrie, începând cu ora 12:30, Sala Mitiţă Constantinescu a Băncii Naţionale a României a găzduit ceremonia aniversară 85 de ani de existenţă a Radioului Românesc, ceremonie în cadrul căreia a fost prezentată o casetă aniversară ce cuprinde: medalia 85 de ani Societatea Română de Radiodifuziune, emisiunea de mărci poştale Fonoteca de aur a României şi albumul Universul Radio România, cu CD-ul aniversar Fonoteca de aur.

Domnul Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR a ţinut să puncteze câteva dintre motivele pentru care BNR a găzduit ceremonia specială: „BNR a fost alături de Radio România din primele sale clipe. Cu un an înainte de a emite din sediul aflat pe strada General Berthelot, sediul provizoriu i-a fost pus la dispoziţie de Banca Centrală, într-o clădire aflată alături, pe strada Eugen Carada. România mai dobândise o instituţie de prestigiu! (…) Prin decretul regal de înfiinţare, Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România primise un capital social de 50 milioane lei. 60 % din aceşti bani i-a vărsat statul, iar 40 % trebuiau să fie adunaţi de la populaţie, prin subscripţie publică. Cum nu s-au strâns decât 160.000 lei, diferenţa, de 19,84 milioane lei, a fost virată tot de la BNR.” La finalul alocuţiunii sale, domnul Mugur Isărescu a povestit primele sale întâlniri cu radioul, în copilărie, la Drăgăşani, după ce tatăl său a adus acasă un aparat Oltul cu baterii sau acumulatori, trecând în revistă toţi marii cântăreţi şi actori care i-au încântat copilăria şi tinereţea. Finalul discursului Guvernatorului BNR a fost un îndemn adresat Radio România: „Radioul public este un bun naţional şi trebuie să rămână al ţării!”

Doamna Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, a mulţumit celor care au sprijinit realizarea emisiunii de mărci poştale Fonoteca de aur a României şi i-a invitat pe domnul Mugur Isărescu şi pe domnul Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Radio România, să semneze emisiunea de mărci poştale şi să aplice ştampilele pe emisiunea Prima zi.
Domnul Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Radio România, a ţinut să mulţumească celor două instituţii de prestigiu care au celebrat Radioul public cu prilejul sărbătoririi primei transmisii radio în România, în 1928. Domnul Ovidiu Miculescu şi-a exprimat convingerea că „Radioul public va fi şi în continuare un promotor al valorilor româneşti, al culturii naţionale, un partener dedicat, serios şi onest!”

Participanţii la ceremonie – academicieni, economişti de marcă ai BNR, membri din conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune, jurnalişti acreditaţi la BNR şi de la posturile Radio România, au apreciat evenimentul desfăşurat la sediul BNR.

Caseta aniversară lansată la BNR cuprinde medalia aniversară 85 de ani Societatea Română de Radiodifuziune, albumul filatelic aniversar Fonoteca de aur a României şi albumul Universul Radio România, cu CD-ul aniversar Fonoteca de aur, un comperaj de voci celebre, cele mai preţioase documente sonore păstrate cu sfinţenie de Radioul public, prezentate de cunoscuta realizatoare Ruxandra Săraru.

Emisiunea de mărci poştale Fonoteca de Aur a României aduce un elogiu istoriei şi culturii româneşti, ilustrând 12 dintre comorile Fonotecii de Aur, care sunt printre cele mai valoroase înregistrări aflate în arhiva sonoră naţională. Cele două timbre ale emisiunii reproduc imaginile lui Nicolae Iorga (pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 leu) şi Elena Văcărescu (pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei). Alături de acestea, emisiunea mai conţine un plic Prima zi şi un întreg poştal, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 4 timbre şi blocul de 2 timbre + 14 viniete. Blocul emisiunii are ca element distinctiv un disc imprimat in folio aur, cele două mărci poştale ale emisiunii, precum şi viniete ce ilustrează personalităţi româneşti: George Enescu, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Henri Coandă, Mihail Jora, Tudor Arghezi, George Călinescu, Maria Tănase, Mihail Sadoveanu şi Nicolae Titulescu.

Emisiunea de mărci poştale Fonoteca de Aur a României poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.