Prima ediție a Cafenelei Literare – Radio Reșița sub zodia versului păunescian

’’Ce faci la ora când mi-e dor de tine
și niciun fel de răni nu te opresc
să-mi reconstitui trupul din ruine
‘‘

Sunt versurile care mi-au ademenit nostalgia într-o lacrimă, miercuri seara la prima ediție a Cafenelei literare-Radio Reșița.

Într-o atmosferă boemă și privilegiată la debut de lansare a două cărți sub semnul lui ESCU, echipa radioului a fost prin vocea Laurei Sgaverdea. amfitrionul Anei-Maria Păunescu, Cristi Buică și a distinșilor oaspeți care au compus publicul unei stări născută din armonia și culoarea unui dor rostit și cântat din sufletul inimii.

Timpul și-a ademenit orele ca un cântec de alint ce mângâia ușor gândurile fiecăruia în nașterea unei povești ce ne va purta numele tuturor și fiecăruia în parte, răzleț un gând va mai îngenunchea la solstițiu și ne va vesti nașterea sau moartea. Poezia a fost regina serii, poezia cioplită din trunchiul unui copac ale cărui rădăcini poartă seva lacrimilor, pentru că versurile Anei Maria Păunescu încă mai poartă doliu…

’’Lasă lumina aprinsă
Chiar și atunci când te mint
Că te-am uitat
’’
și fiica poetului Adrian Păunescu prin cele două cărți , adevărate jurnale a căror rostire împrumută de la cuvinte doar puterea de a nu se preface în cenușă, ridică un soclu pe care amintirea tatălui său dăinuie. Din fiecare ruină a unei tristeți glaciare, poeta clădește un palat ce ia forma gândurilor sale și în care se adăpostește ceea ce nu poate striga după copilăria sa în care Adrian Păunescu purta coroana celui care stăpânește și astăzi un regat al cuvintelor înrolate sub steagul poetic al geniului său.

Cele două volume lansate la Cafeneaua literară Radio România Reșița, ’’Ai vreme să vorbim’’ și ’’Toate poeziile pe care nu ți le-am scris’’, reprezintă un răspuns ce nu caută nici o întrebare, este doar o parte din tăcerile ce îmbracă fiecare zi a poetei după plecarea tatălui.

Sensibilitatea firească a unei despărțiri fizice se maturizează cu fiecare zi și se adăpostește în sufletul fiecărui cititor, așa cum umbrele câteodată avertizează că timpul unei zile apune pentru a răsări din nou.

’’Am impresia că ei,/ Toţi marii poeţi ai lumii,/ Te-au cunoscut înaintea mea,/ Te-au descoperit înaintea mea,/ Te-au iubit înaintea mea,/ Te-au scris înaintea mea./ Cam mare preţul/ Acestei inutile tinereţi/ Care mă-ngână”, se mărturisește liric poeta, apreciată la Reșița de criticul literar, Ada D. Cruceanu Chisăliță, Gheorghe Jurma și Cristi Buică, care alături de publicul prezent au recunoscut zodia literară Păunescu- ’’Fiecare cu câte o jumătate de suflet,/ Incompleţi totdeauna.”

Iată că Radio România Reșița, prin prima ediție a Cafenelei literare, a reușit să completeze spiritual partea de suflet absentă a fiecăruia dintre noi sub lumina versului păunescian într-o seară de miercuri când poetul a fost prezent grație Fonotecii de Aur pentru a ne căuta amintiri plecate cândva demult să se transforme în neuitare.

Și chiar dacă versurile Anei-Maria Păunescu încă mai poartă doliu, reîntâlnirea cu părintele pierdut este sub semnul sângelui ce-i poartă numele ca pe o datorie.

Cele mai citite

Related Articles