Reprezentanţii conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune şi ai sindicatelor din Societatea Română de Televiziune au fost invitaţi să facă, până pe 1 martie, recomandări concrete pentru amendarea propunerii legislative care vizează modificarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea celor două societăţi, după ce textul respectiv a fost adoptat de către Camera Deputaţilor, prima sesizată.

Marţi, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii conducerii SRR şi ai sindicatelor din SRTv, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senaţ Lucian Romaşcanu a declarat că îşi doreşte ca în urma consultărilor să fie elaborată o „lege a anului 2017, care să facă din radio şi din televiziune două instituţii performante, flexibile şi care să îşi îndeplinească misiunea” ce le revine conform Constituţiei.

Preşedintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, a apreciat că o modificare a Legii 41/1994 ar trebui „să fie valabilă, operabilă şi clară măcar 10-15 ani de acum înainte”.

În ce priveşte separarea funcţiei de director general de cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie, el a menţionat că această variantă este inspirată de modelul britanic, pe care l-a apreciat ca fiind mult „mai eficient şi mult mai clar” decât cel francez, care prevede o contopire a celor două funcţii.

„Cu o singură condiţie fundamentală: ca această separare să fie foarte clară şi să meargă descrierea în lege până la cele mai mici detalii.

Pentru că pericolul cel mare, din punctul meu de vedere, aşa cum e scriş în momentul acesta, e că se vor crea două centre de putere în care nimeni nu va şti cine este şeful real.

Vor fi dependenţi într-un fel sau altul unii de alţii şi, în loc să creăm două vehicule separate care să meargă pe acelaşi drum, vom crea o maşină cu două volane”, a precizat Ovidiu Miculescu.

Sursa: romania-actualitati.ro