Premieră la Teatrul Naţional Radiofonic: Carol și Elisabeta – Iubire și neatârnare

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, marți, 13 iunie, de la ora 19:00, la Radio România Cultural: Carol și Elisabeta – Iubire și neatârnare. Scenariu de Liana Ceterchi, după volumul Cu iubire tandră, Elisabeta. Mereu al tău credincios, Carol – Corespondența perechii regale, volumul I, 1869–1888, apărută în anul 2020, la Editura Humanitas. Traducerea: Silvia Irina Zimmermann și Romanița Constantinescu. Adaptarea radiofonică: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Liana Ceterchi. În distribuție: Mircea Rusu și Liana Ceterchi. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

Teatrul Naţional Radiofonic are o tradiție în a propune publicului subiecte originale şi texte necunoscute, în seria Biografii, memorii. La 145 de ani de la Războiul de Independență din 1877-78, momentul crucial în care România devine stat autonom și regat, sub conducerea primului său rege: Carol I de Hohenzollern, scenariul radiofonic Carol şi Elisabeta – Iubire şi neatȃrnare este inedit pentru că prezintă războiul dintr-un punct de vedere personal, cu amănunte pe care doar o corespondenţă intimă le poate aduce la lumină. Povestea de dragoste dintre Regele Carol I şi Regina Elisabeta e „împlinită” cu detalii istorice şi diplomatice. Pătrundem în mrejele politice ale sfârșitului de secol XIX, când Sud-Estul Europei este frământat de lupta pentru neatârnare, în care relaţiile de familie cu cei care conduc puterile europene sunt puse în slujba dobândirii independenţei poporului român. Sunt aduşi în atenţie primii regi ai României în vremea Războiului de Independenţă, când Regele Carol a avut un rol de combatant activ şi de comandant al armatelor ruse și române, iar Regina Elisabeta, prin munca ei de soră de caritate, prin organizarea spitalelor și a Barăcii-spital din curtea Palatului Cotroceni, și-a câștigat renumele de „Mamă a rănițiilor”.

Propunerea de a realiza acest spectacol a venit din partea Lianei Ceterchi. Actriţa şi regizoarea Liana Ceterchi a mai propus și a realizat, în anul 2019, în cadrul aceluiași proiect Biografii, memorii, un spectacol radiofonic despre viaţa Principesei Ileana. Ca și în cazul scenariului precedent, adaptarea radiofonică este semnată tot de Ion-Costin Manoliu.

„Precum un grădinar bun îngrijește rădăcinile copacului, la fel și un popor care se respectă își onorează trecutul, strămoșii. Războiul de neatârnare, de la 1877, este certificatul nostru de naștere, semnat cu sângele eroilor căzuți pe câmpurile de la Rahova, Grivița, Smârdan și Plevna. Carol și Elisabeta – Iubire și neatârnare este un omagiu adus poporului român, autorului anonim al independenței noastre, eroilor care s-au jertfit pentru libertatea și suveranitatea României. În scrisorile celor doi soți se distinge grija unuia pentru celălalt, dominată de grija pentru România și pentru viitorul ei. Carol s-a evidențiat ca un reputat conducător al ambelor armate (română și rusă), câștigându-și prin fapte, iubirea, respectul și prețuirea poporului său, punându-și viața în joc, pentru obținerea libertății. Rămasă acasă, Elisabeta s-a ocupat cu diplomație de treburile țării, sub indicațiile ale ilustrului ei soț, și s-a implicat total în organizarea spitalelor. Personal, a îngrijit răniții din ambele armate, fiind numită „mama răniților”. Este emblematic faptul că semnul libertății noastre este coroana de oțel, făurită dintr-un tun turcesc capturat la Plevna. Punându-și coroana pe cap, Carol I a rostit: «Ea e sfințită de sângele eroilor căzuți în lupta pentru dezrobirea patriei.»” – Liana Ceterchi.

Spectacolul Carol şi Elisabeta – Iubire şi neatȃrnare se va difuza și sâmbătă, 17 iunie, de la ora 23:00, la Radio România Internațional 2.

Audiția cu public va avea loc miercuri, 20 septembrie, de la ora 14:00, la Teatrul Național Mihai Eminescu Chișinău, în cadrul celei de a VIII-a ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești.

Serviciul  Comunicare  şi  Relaţii  Publice

De același autor

Related Articles