Premieră absolută: Masa puterilor noastre de Petre Barbu

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră absolută Masa puterilor noastre de Petre Barbu. Spectacolul se difuzează joi, 20 decembrie, ora 19:00, la Radio România Cultural şi sâmbătă, 22 decembrie, ora 13:30, la Radio România Internaţional.

Cu Masa puterilor noastre Petre Barbu a câştigat Premiul UNITER pentru Cea mai bună piesă românească a anului 2016. Este o dramă de familie inspirată din actualitatea românească. Cei doi, Irina (farmacistă) şi Tudor (concediat şi fără ajutor de şomaj), se confruntă cu perspectiva sărăciei în capitalismul sălbatic românesc, iar certurile devin tot mai incontrolabile, pe măsura insatisfacţiilor şi a resentimentelor adunate. Mai grav, Măriuca, fiica lor, se simte abandonată pentru că părinţii pun pe primul plan succesele ei şcolare şi, la fel ca majoritatea copiilor, este sufocată de cerinţele la clasă şi de volumul temelor. Spectrul ratării sociale şi în familie este tot mai prezent, iar conflictele tot mai violente. Tensiunea creşte atunci când fetiţa dispare şi lasă un bilet în care anunţă că se sinucide pentru că nu mai poate trăi fără iubirea şi înţelegerea de care are nevoie. Părinţii, împreună cu jucăriile însufleţite, o găsesc pe Măriuca, ascunsă pe YouTube(!), şi o conving să revină acasă.

„Să mă joc… Doamne, Dumnezeule, ajută-mă să mă joc! Ajută-mă! Ajută-mă, bunule Dumnezeu!”. Este rugăciunea lui Tudor, înduioşătoare şi cu credinţă mărturisită din suflet, pentru a recâştiga bucuria de a trăi şi de a fi alături de familie. Simbol al comuniunii familiale, iar pe un alt plan făcând trimitere la comuniunea omenescului cu divinul, masa din bucătărie îi va reuni. Speranţa este bariera pe care personajele o aşează împotriva răului.

Regizor cu o experienţă profesională notabilă, dovadă premiile UNITER acordate pentru mai multe producţii radiofonice, Cezarina Udrescu abordează inspirat textul dramatic al lui Petre Barbu, în raport cu o distribuţie fin articulată şi un spaţiu sonor expresiv, cu sugestii realiste sau fantastice, în acord cu situaţiile dramatice. Refugiul în lumea fantastică este salvator pentru Irina şi Tudor, îşi regăsesc copilul şi se regăsesc pe ei înşişi, dornici să meargă mai departe împreună, renunţând la locuri comune, eliberându-se de iluzii şi de idei de-a gata. Masa puterilor noastre este un spectacol care propune fotograme, ale realităţii imediate dar şi ale unui imaginar fantastic, cu accente de culoare chiar crude, la fel ca umorul ce le însoţeşte.

Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Cezarina Udrescu. În distribuţie: Ioana Flora, Vasile Toma, Ana–Maria Bălescu, Marcello Cobzariu, Daniel Badale, Raluca Jugănaru, Alin Potop. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia de montaj: Dana Lupu, Monica Wilhelm, Florin Bădic, Robert Vasiliţă. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Coordonator de proiect şi redactor: Crenguţa Manea.

De același autor

Related Articles