Pianul Călător a rămas la Alba Iulia, Horia Mihail continuă turneul

Un pian, pus la dispoziţie de Radio România şi recondiţionat, a călătorit anul acesta spre Alba Iulia, unde a rămas în folosinţa comunităţii locale. Dacă până acum în oraş nu se găsea un pian de concert, de acum se aşteaptă ca evenimentele muzicale de calitate să fie mai numeroase, iar copiii care studiază muzica să aibă acces la un instrument performant, ceea ce le va asigura o mai bună pregătire.

Turneul Pianul Călător, organizat de Radio România, este la a VI-a ediţie.

Călătoriile pianelor prin ţară au început în 2011, fiecare ediţie a turneului aducând în sălile de concert din ce în ce mai mulţi spectatori. Unii dintre aceştia, cum sunt cei din Slatina, Caracal, Drobeta Turnu-Severin şi Turda, au parte foarte rar de astfel de evenimente, pentru că în oraşele lor nu există piane de concert. Prin urmare pianul a sosit în fiecare localitate cu o maşină pusă la dispoziţie de Senia Music, a fost coborât de o echipă specializată, montat şi acordat.

Pianul Călător este departe de a-şi atinge maximumul sau perioada de maturitate deplină. Pianul Călător este în creştere, probabil nimeni nu se aştepta la început, să existe atâtea ediţii, dar iată,  el creşte de la an la an. Vedem nevoia tot mai mare a publicului de lucruri de calitate, de gesturi de cultură, iar faptul că un pian şi un pianist de excepţie fac săli pline, oriunde în România, de  la tineri, la oameni în vârstă, chiar şi la copii, reprezintă pentru noi un lucru absolut extraordinar. şi o confirmare a faptului că gusturile, lucrurile de bună calitate, educaţia, valorile, sunt vii în ţara asta. Pianul Călător, alături de celelalte proiecte culturale şi educative ale Radio România, înseamnă, dincolo de misiunea publică pe care Radio România o îndeplineşte, un dar, un semn de recunoştinţă şi de respect pentru publicul care ne finanţează şi ne ascultă, în fiecare zi, în fiecare oră‘’, a declarat Ovidiu Miculescu, Preşedinte – Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Călătoria Pianului Călător s-a încheiat aseară la Alba Iulia, însă pianistul  Horia Mihail mai are mulţi kilometri de parcurs, cu maşina oficială a turneului, Dacia. Nu mai târziu de 24 mai, el va reveni în acest oraş, pentru un alt recital, Flautul Fermecat, pe care îl va susţine de data aceasta împreună cu Ion Bogdan Ştefănescu.

Horia Mihail va susţine în continuare recitaluri cu tema “Romantic exclusiv. Chopin” şi concerte cu orchestra în mai multe oraşe de pe tot cuprinsul ţării şi se va întoarce în Capitală, la 14 şi 15 mai, pentru a cânta în parcurile Herăstrău şi Cişmigiu.

Turneul Pianul Călător, ediţia a VI-a, are loc în perioada 24 martie – 21 mai 2016, în 19 localităţi din ţară şi la Chişinău.

Pianul Călător este un proiect Radio România organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Fundaţia Marconi.

Traseul turneului va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

 

 

ITINERAR:

24 martie – Chișinău – Concert – dirijor Tiberiu Soare – Sala cu orgă

26 martie – Roman – Recital – Casa de cultură

27 martie – Iași – Recital – Aula BCU

28 martie – Bârlad – Recital – Pavilionul « Marcel Guguianu »

29 martie – Tulcea – Recital – Teatrul « Jean Bart »

1 aprilie – Galați – Concert – dirijor Mircea Holiartoc – Teatrul liric « Nae Leonard »

4 aprilie – Brașov – Recital – Sala Patria

6 aprilie  – București – Recital – Sala Radio

8 aprilie – București – Concert – dirijor Cristian Oroşanu – Sala Radio

12 aprilie – Sibiu – Recital – Sala Thalia

14 aprilie – Sibiu – Concert  – dirijor Theo Wolters – Sala Thalia

15 aprilie – Deva – Recital – Teatrul de Artă

19 aprilie – Pitești – Recital – Casa de cultură

20 aprilie – Bușteni – Recital –  Centrul cultural “Aurel Stroe”

3 mai Slatina – Recital Pianul călător – Centrul cultural « Eugen Ionescu »

4 mai Caracal – Recital Pianul călător – Teatrul Naţional

5 mai Drobeta Turnu-Severin – Recital Pianul călător – Palatul culturii « Teodor Costescu »

6 mai -Timisoara -Concert cu orchestra Filarmonicii Banatul din Timisoara. Dirijor Theo Wolters

7 mai Turda  – Recital Pianul călător – Teatrul Municipal « Aureliu Manea »

8 mai Alba Iulia – Recital Pianul călător – Casa de cultură

12 mai – Oradea – Concert – dirijor Sabin Păutza – Sala Filarmonicii

14 mai – Recital-Parcul Herăstrău

15 mai – Recital-Parcul Cişmigiu

20 mai – Cluj – Concert – Francisco Valero Terribas – Casa Universitarilor

21 mai – Dumbrăveni – recital – Catedrala Armenească

 

Un eveniment Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociația Culturală Accendo, Fundaţia Marconi

Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.)

Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Regional şi TVR 2

Partener principal: ARCUB-Centrul de proiecte Culturale al Municipiului București

Maşina oficială a turneului : Dacia

Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Erste Private Banking-serviciu oferit de BCR

Parteneri : Senia Music, WOLF THEISS RECHTSANWÄLTE GMBH, Kronospan Sebes, MERCURE BUCHAREST CITY CENTER

 

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Primăria municipiului Bucureşti, Sala cu orgă din Chişinău, Radio Chișinău,Casa de cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Filarmonica de stat din Iaşi, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu,Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Teatrul muzical “Nae Leonard” din Galaţi, Filarmonica de stat din Braşov,Filarmonica de stat din Sibiu, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Filarmonica de stat din Piteşti, Centrul de proiecte culturale Aurel Stroe din Buşteni, Centrul cultural « Eugen Ionescu » din Slatina, Teatrul Naţional din Caracal, Asociaţia Fii şi Prietenii Caracalului, Palatul Culturii Teodor Costescu Drobeta Turnu Severin, Teatrul Municipal « Aureliu Manea » din Turda, Asociaţia Rei Culturae Fautores, Casa de cultură din Alba Iulia, Filarmonica de stat din Oradea, Filarmonica de stat din Cluj, Catedrala Armenească din Dumbrăveni

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Media Trust, România Liberă, România TV, Caţavencii, Observator Cultural, Şapte Seri, Bussines Review, Ziare.com,  Accent TV, agentiadecarte.ro.

 

De același autor

Related Articles