Pianul călător pleacă de la sediul Radio România spre Alba Iulia

Pianul călător este deja un brand şi un eveniment muzical foarte aşteptat al fiecărei primăveri, atât de spectatorii din marile oraşe, unde există filarmonici şi săli de concerte încăpătoare, cât şi de cei din oraşele mici, unde astfel de evenimente au loc foarte rar. În unele dintre aceste localităţi se petrec chiar mai rar decât în altele, pentru că ele nu beneficiază de un pian de concert.

De fapt aşa s-a şi născut Turneul Pianul călător, organizat de Radio România, şi aflat acum la a patra ediţie. Din dragostea pentru muzică şi public, dar şi din necesitate. După ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis sa urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşe unde evenimentele muzicale sunt rare sau chiar inexistente. Cu sprijinul Radio România, care a pus la dispoziţie pianele de concert aflate în patrimoniul său, acestea şi-au găsit noi case temporare în oraşe din România care nu dispuneau de astfel de instrumente. Acum, pentru a încuraja alte evenimente muzicale, un alt pian va rămâne pentru următorii ani la Alba Iulia.

Până a ajunge însă în acest oraş, Horia Mihail şi pianul de concert vor mai putea fi ascultaţi, cu recitaluri dedicate exclusiv muzicii lui Chopin, la Slatina, Caracal, Drobeta Turnu-Severin şi Turda. În fiecare localitate, pianul va sosi cu o maşină pusă la dispoziţie de Senia Music, va fi coborât de o echipa specializată, montat şi acordat.

„Călătoriile acestea, alături de piane, înseamnă foarte mult pentru mine. A cânta în oraşe mici, în care nu există piane de concert este o mare bucurie, pentru că aici, cu precădere, vezi încântarea de pe feţele oamenilor. Cred că aşa atragem spectatori spre sala de concert, nu aducând copiii cu forţa în săli, ci mergând în întâmpinarea lor”, a spus Horia Mihail.

Povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor şi pianist a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. La Timişoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piaţa din faţa catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori. Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani au fost împărţiţi săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.

Turneul Pianul călător, ediţia a patra, are loc în perioada 24 martie – 21 mai, în 19 localităţi din ţară şi la Chişinău. Traseul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio. Pianul călător – un proiect Radio România organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Fundaţia Marconi.

În turneu urmează:

3 mai: Slatina – Recital, Centrul cultural Eugen Ionescu;

4 mai: Caracal – Recital, Teatrul Naţional;

5 mai: Drobeta Turnu-Severin – Recital, Palatul culturii Teodor Costescu;

6 mai: Timişoara, Concert cu orchestra Filarmonicii Banatul Timişoara, dirijor Theo Wolters;

7 mai: Turda – Recital, Teatrul Municipal Aureliu Manea;

8 mai: Alba Iulia – Recital, Casa de cultură;

12 mai: Oradea – Concert, dirijor Sabin Păutza, Sala Filarmonicii;

14 mai: Bucureşti – Recital, Parcul Herăstrău;

15 mai: Bucureşti – Recital, Parcul Cişmigiu;

20 mai: Cluj-Napoca – Concert, Francisco Valero Terribas, Casa Universitarilor;

21 mai: Dumbrăveni – Recital, Catedrala Armenească.

Un eveniment Radio România.

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo, Fundaţia Marconi. Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării).

Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Regional şi TVR 2.

Partener principal: ARCUB – Centrul de proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti.

Maşina oficială a turneului: Dacia.

Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Erste Private Banking – serviciu oferit de BCR.

Parteneri: Senia Music, Wolf Theiss Rechtsanwälte GMBH, Kronospan Sebeş, Mercure Bucharest City Center.

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Primăria municipiului Bucureşti, Sala cu orgă din Chişinău, Radio Chişinău, Casa de cultură Roman, Primăria Municipiului Roman, Filarmonica de stat Iaşi, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Teatrul Jean Bart Tulcea, Primăria Tulcea, Teatrul muzical Nae Leonard Galaţi, Filarmonica de stat Braşov, Filarmonica de stat Sibiu, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Filarmonica de stat Piteşti, Centrul de proiecte culturale Aurel Stroe Buşteni, Centrul cultural Eugen Ionescu Slatina, Teatrul Naţional Caracal, Asociaţia Fii şi Prietenii Caracalului, Palatul Culturii Teodor Costescu Drobeta Turnu-Severin, Teatrul Municipal Aureliu Manea Turda, Asociaţia Rei Culturae Fautores, Casa de cultură Alba Iulia, Filarmonica de stat Oradea, Filarmonica de stat Cluj-Napoca, Catedrala Armenească din Dumbrăveni.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Media Trust, România Liberă, România TV, Caţavencii, Observator Cultural, Şapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro.

De același autor

Related Articles