Pianista Kira Frolu este solista concertului compus de Mozart la aceeași vârstă: 21 de ani

Miercuri, 9 martie, de la ora 19:00, veți avea ocazia să o aplaudați pe Kira Frolu la Sala Radio. Alături de Orchestra de Cameră Radio, tânăra pianistă va interpreta Mozart: Concertul nr. 9 pentru pian și orchestră – Jeunehomme, creat de marele Amadeus la doar 21 de ani.

Întregul eveniment se va derula sub bagheta unui muzician de origine română care și-a construit o carieră frumoasă în străinătate, mai ales în Franța, țara sa de adopție – dirijorul Christian Ciucă.

În cea de-a doua parte a concertului de la Sala Radio, Christian Ciucă propune publicului român o lucrare monumentală: Dixit Dominus de Handel, partitură interpretată cu participarea Corului Academic Radio (dirijor Ciprian Țuțu) și a soliștilor vocali Cecilia Bucerzan, Andreea Poșchină, Emanuela Sălăjan, Nicolae Simonov și Cristian Coandă.

Născută la București, tânăra pianistă Kira Frolu a început studiul pianului la vârsta de 6 ani la Școala de Muzică nr. 3 din București, și apoi și-a continuat studiile la Colegiul Național de Muzică Dinu Lipatti. La vârsta de 15 ani a fost acceptată la Purcell School for Young Musicians din Londra, în prezent fiind studentă în ultimul an la Academia Regală de Muzică din Londra.

La 14 ani a avut debutul ei cu orchestra, la Bacău, alături de Filarmonica Mihail Jora. A interpretat ulterior diferite concerte pentru pian, alături de orchestre din Marea Britanie, Polonia, Ucraina, România etc. A concertat deja în numeroase săli de prestigiu din Europa: Wigmore Hall, Milton Court și St. Martin in the Fields – Londra, Royal Conservatoire of Scotland – Glasgow, fabrica de piane Fazioli – Italia, Ateneul Român și Sala Radio.

Câstigatoare a concursului-festival Pianale, Germania – ediția 2019, ea este susținută de programul EMCY (European Union of Music Competitions for Youth) pentru tineri muzicieni și este invitată constant să prezinte recitaluri în Germania. Este laureată și a concursurilor internaționale Vladimir Krainev – Ucraina, Maria Tjarri – Cipru, Jeunesses Musicales – România și Young Pianists of the North – Marea Britanie.

În 2020, Kira Frolu a fost finalistă a concursului Bursa Moștenitorii României Muzicale, proiect organizat de Radio România Muzical. În urma acestui eveniment, a fost invitată să susțină un recital transmis în direct de la Sala Radio, dar și să colaboreze cu diferite orchestre din țară și cu Cvartetul Arcadia. Înregistrările cu interpretările ei au fost difuzate de BBC 3 în cadrul programului Notturno.

Cetăţean francez, născut în România, Christian Ciucă a început studiul viorii la vârsta de 6 ani la Liceul George Enescu din Bucureşti. Şi-a continuat apoi studiile în Germania, unde a studiat în paralel dirijat coral şi orchestral. Fiind concertmaestru al Orchestrei Filarmonice din Rostock (Germania), a lucrat cu mari artişti precum Menuhin, Jordan sau Maazel.

Ajuns la Paris, a creat Corul Jubilate în 1996, ansamblu pe care l-a condus aproape 20 de ani. A colaborat cu artişti importanţi precum Charlotte Rampling, Brigitte Fossey şi Patrick Poivre d’Arvor. Din 2002 este director artistic al Musiques au Pic Blanc – centru de stagii și cursuri de măiestrie, la Alpe d’Huez în Franţa.

În septembrie 2017, în cadrul Festivalului George Enescu, Christian Ciucă a dirijat un concert extraordinar pe scena Ateneului, cu Marea Mesă în do minor de Mozart. Evenimentul a fost susținut de Ensemble Instrumental de Paris, formație pe care a fondat-o în 1998, cu participarea Corului Naţional de Cameră Madrigal și a patru solişti vocali de talie mondială.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice

De același autor

Related Articles