Ascultă 5 minute de muzică clasică, unul dintre cele mai importante proiecte educative marca Radio România, s-a desfăşurat pentru al cincilea an şcolar consecutiv în şcolile româneşti, graţie unui parteneriat Radio România – Ministerul Educaţiei Naţionale, derulat începând cu anul 2014.

Având drept scop familiarizarea elevilor cu valorile muzicii clasice, prin audiţii în completarea cunoştinţelor teoretice propuse de programa şcolară, Ascultă 5 minute de muzică clasică a stârnit interesul elevilor şi al profesorilor. Conform raportărilor inspectoratelor şcolare: în anul şcolar 2014-2015, la program au participat 120.000 elevi, în anul şcolar 2015-2016, 145.000 elevi, în anul şcolar 2016-2017, 165.000 de copii, în anul şcolar 2017-2018,210.000 de elevi, iar în anul şcolar 2018-2019, peste 220.000 elevi. Lucrările propuse au fost ascultate de elevii din toate ciclurile de învăţământ preuniversitar în orele de muzică, de arte, de dirigenţie sau în pauze.

Pe parcursul anului şcolar 2018-2019, Radio România Muzical a pus la dispoziţia şcolilor şi liceelor din România 46 lucrări din muzica clasică, însoţite de scurte explicaţii pe înţelesul copiilor. Componenta activă pentru elevi a luat forma unui concurs derulat pe www.romania-muzical.ro/5minute. Pe parcursul a 23 de săptămâni, octombrie 2018 – iunie 2019, Radio România Muzical a premiat dintre copiii care au răspuns corect la întrebările săptămânale referitoare la lucrările muzicale ascultate. Săptămânal, s-au primit, în medie, 1760 de răspunsuri corecte, în total oferindu-se 250 de premii – CD-uri de la sponsorul concursului, Universal Music România şi Institutul Polonez, partener.

De asemenea, a fost organizată a patra ediţie a Concursului Naţional Ascultă 5 minute de muzică clasică, concurs de desene inspirate de muzica clasică cu două secţiuni, pentru clasele primare şi gimnaziale. În concurs au fost înscrise peste 400 de desene. Valoarea totală a premiilor a fost în valoare de 3.000 de lei, constând în cărţi oferite de Humanitas Junior şi CD-uri puse la dispoziţie de Universal Music România.

Ascultă 5 minute de muzică clasică înseamnă şi audiţia muzicii clasice în spaţii neconvenţionale, în lunile martie şi octombrie ale fiecărui an. În 2019, partenerii proiectului sunt: Cora, Carrefour, Mega Image, Dedeman, Metro, Mobexpert, ParkLake Shopping Center, Băneasa Shopping City, Piteşti Mall, Arena Mall, Hello Shopping Park, Gold Plaza, Iulius Mall, Palas Mall, CRH România, PWV România, Castelul Bran, Librăriile Humanitas, Raiffeisen Bank, Mood Media.

Cristina Comandaşu (Radio România Muzical), coordonatoarea proiectului: „Nu cred în ideea destul de vehiculată că actul cultural autentic nu-şi mai găseşte locul între preocupările generaţiei tinere de astăzi; cred cu tărie că cei mici sunt exact aşa cum îi creştem noi, cei mari. Muzica clasică nu este doar un moft, ci o expresie a unei întregi civilizaţii, Reperul într-o lume sonoră din ce în ce mai alambicată. De aceea, este esenţial ca cei mici să ajungă să cunoască acest reper nu doar învăţând despre portative, diezi şi tonalităţi, ci ascultând efectiv muzica, deschizându-se astfel spre un univers în care, ei înşişi mărturisesc, găsesc relaxare, linişte sau pur şi simplu, altceva decât cotidianul. De aceea mă bucur Ascultă 5 minute de muzică clasică are ecouri pozitive în şcoli şi sunt recunoscătoare faţă de profesorii şi inspectorii care s-au implicat. Fără munca lor, şi eforturile mele de a selecta, comenta şi comunica piesele din proiect, ar fi fost inutile.”