Omul cu mârțoaga de George Ciprian, audiţie cu public la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Teatrul Național Radiofonic vă invită marţi, 12 martie, de la ora 15:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, la audiția cu public a spectacolului radiofonic Omul cu mârțoaga de George Ciprian, în regia lui Dan Tudor. Evenimentul va avea loc la sediul MNLR, din strada Nicolae Creţulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe) din Bucureşti. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Adaptarea radiofonică a piesei lui George Ciprian a fost realizată de Dan Tudor și Domnica Țundrea. În distribuţie: Dan Tudor, Marius Bodochi, Ana Ioana Macaria, Dragoș Ionescu, Afrodita Androne, Tudorel Filimon, Andrei Duban, Orodel Olaru, Florin Dobre. Asistența tehnică: Florin Bădic. Regia de studio: Renata Rusu. Regia tehnică și muzicală: Mădălin Cristescu. Redactor și producător: Domnica Ţundrea.

Omul cu mârțoaga de George Ciprian este, fără îndoială, una dintre piesele de referință ale literaturii române, un text dramatic puternic, interesant, nuanţat, cu un profund mesaj umanist, care, timp de aproape un secol, a generat montări teatrale de mare succes la public și la critica de specialitate.

Spectacolul Teatrului Național Radiofonic, în regia artistică a lui Dan Tudor, s-a difuzat, în premieră la Radio România Cultural, la 17 decembrie 2023 și s-a dorit a fi un omagiu adus dramaturgului George Ciprian, în anul în care s-au împlinit 140 ani de la nașterea și 55 de ani de la dispariția acestuia. Născut la Buzău, în 1883 şi plecat în eternitate în 1968, la Bucureşti, George Ciprian a fost o personalitate plurivalentă a culturii române: dramaturg, poet, memorialist şi actor. Publicată în 1927, în revista Sinteza, piesa Omul cu mârţoaga – debutul dramaturgic al lui George Ciprian, a fost reprezentată în premieră, în acelaşi an, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, fiind montată apoi la teatre din Berlin, Praga, Berna şi Paris. Piesa este o comedie amară, o pledoarie pentru întoarcerea la firesc, la bun simţ şi normalitate, cu personaje bine conturate, care au oferit partituri dramatice substanțiale actorilor invitați la microfonul TNR.

Regia tehnică și muzicală semnată de Mădălin Cristescu îmbracă într-o haină sonoră sensibilă și expresivă un univers dramatic atotcuprinzător. Anumite motive muzicale revin și însoțesc momentele și personajele spectacolului, sonorități stranii și accente suprarealiste completează intențiile actorilor, care duc spectacolul și în această zonă, a bizarului și a absurdului teatral.

Cele mai citite

Related Articles