Nora Iuga, Mircea Albulescu şi Gigi Căciuleanu, premiaţi la gala Radio România Cultural

AFIS - GALA RADIO ROMANIA CULTURAL 2015Scriitoarea Nora Iuga, actorul Mircea Albulescu, coregraful Gigi Căciuleanu şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român s-au numărat printre laureaţii celei de-a 25-a ediţii a galei Radio România Cultural, care s-a desfăşurat, în această seară, la Teatrul Odeon din Bucureşti. Păstrând tradiţia de 15 ani, Radio România Cultural i-a premiat, într-o gală a valorii şi a rafinamentului, pe cei care au performat în 2014 în diferitele domenii ale culturii.

Actorul Mircea Albulescu a primit Premiul de Excelenţă, iar premiul Lux Mundi i-a revenit coregrafului Gigi Căciuleanu. Premiul special ”In memoriam Iosif Sava” a fost acordat conservatorului bucureştean, reprezentat de rectorul său, compozitorul Dan Dediu.

Pe lângă cele trei trofee speciale, în cadrul galei Radio România Cultural au fost acordate alte distincţii la nouă secţiuni:

Premiul la secţiunea „Poezie” i-a revenit scriitoarei Miruna Vlada, pentru volumul „Bosnia. Partaj” (Editura Cartea Românească).

Premiul la categoria „Proză” a fost acordat scriitoarei Nora Iuga, pentru cartea „Harald şi luna verde” (Editura Polirom).

La secţiunea „Film”, trofeul a revenit regizorului Alexander Nanau, pentru documentarul „Toto şi surorile lui”.

Răzvan Mazilu a primit premiul la categoria „Teatru”, pentru valorizarea în dimensiune contemporană a musicalurilor „Cabaret” (montat la Teatrul German de Stat Timişoara) şi „West Side Story” (o producţie a Festivalului Naţional de Teatru).

Premiul la categoria „Arte plastice” a fost obţinut de artistul plastic Teodor Graur, pentru expoziţia „Nostalgia” (curator Raluca Voinea).

Premiul pentru „Muzică” i-a revenit violonistului Gabriel Croitoru, pentru Turneul Naţional „Vioara lui George Enescu la sate”.

Premiul pentru „Educaţie” a fost obţinut de Muzeul Naţional al Ţăranului Român, reprezentat de directorul său, Virgil Niţulescu, pentru organizarea „Atelierului de creativitate”.

Premiul la secţiunea „Ştiinţă” a fost acordat lui Mircea Ignat, doctor în inginerie, pentru activitatea desfăşurată şi în anul 2014 în iniţierea tinerilor olimpici în cercetarea ştiinţifică şi calificarea acestora în competiţii internaţionale de prestigiu din domeniu.

Totodată, la secţiunea „Proiecte culturale şi festivaluri”, premiul a fost câştigat de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, reprezentat de Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, fondator şi director al festivalului.

Gala a fost transmisă în direct la Radio România Cultural, www.radioromaniacultural.ro şi www.radioiasi.ro şi retransmisă de TVR 2.

Cele mai citite

Related Articles