Liviu Prunaru în dublu rol – violonist şi dirijor, deschide Stagiunea Orchestrei de Cameră Radio

Liviu Prunaru Foto Virgil Oprina

Se întâmplă rareori ca melomanii să aibă ocazia de a aprecia prestaţia artistică a unui violonist care, în acelaşi concert, este şi… dirijorul orchestrei! Dacă muzicianul respectiv mai este şi un important nume pe scena internaţională, evenimentul este unul cu atât mai special!

Miercuri, 09 octombrie, ora 19.00, noua stagiune a Orchestrei de Cameră Radio (2013-2014) se deschide printr-un concert special în care violonistul român Liviu Prunaru, concert-maestru al celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, va juca acest dublu rol: dirijor şi solist.

Muzicianul se află într-un adevărat maraton artistic pe tărâm românesc: a fost recent aplaudat pe scena Sălii Palatului, în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, pe 21 şi 22 septembrie, când a cântat alături de prestigiosul ansamblu olandez, sub bagheta dirijorului Mariss Jansons. De asemenea, publicul din opt oraşe din România l-a aplaudat, alături de partenerii săi, în cadrul celei de-a treia ediţii a turneului naţional Duelul viorilor, care se va încheia la Sala Radio, prin recitalul din 4 octombrie. Artistul se bucură de privilegiul de a cânta pe una dintre viorile Stradivarius de patrimoniu universal (Stradivarius Pachoud, din 1694).

Orchestra de Cameră Radio îşi reîntâlneşte publicul după succesul înregistrat în ediţia abia încheiată a Festivalului Internaţional George Enescu – când a concertat pe scena Sălii Palatului sub bagheta dirijorului britanic James Judd, alături de Orchestra Naţională Radio şi cele două coruri ale instituţiei. Stagiunea pe care o deschide va fi una plină de evenimente pentru şi de neratat la Sala Radio: invitaţi din ţară şi de peste hotare, cum ar fi mezzosoprana Ruxandra Donose sau contratenorul Cezar Ouatu (reprezentantul României la Eurovision), un repertoriu variat şi inedit ş.a.

Programul serii din 9 octombrie se va deschide cu Suita Capriol pentru orchestră de coarde semnată de compozitorul britanic Peter Warlock, cea mai populară lucrare a controversatului artist (adesea asociat de contemporanii săi cu practicile oculte), o serie de dansuri inspirate din perioada Renaşterii.

Evenimentul va continua prin Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră – creaţie aşternută pe portativ la doar 13 ani de compozitorului german romantic Felix Mendelssohn Bartholdy, considerat un copil minune al muzicii, ca şi Mozart. Lucrarea s-a bucurat însă de un succes târziu, datorat, la peste o sută de ani de la scrierea sa, nimeni altuia decât lui Yehudi Menuhin, care a interpretat în numeroase rânduri partitura.

Concertul se va încheia cu Amintiri din Florenţa, un sextet de coarde (două viori, două viole şi două violoncele) semnat de celebrul compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski. Artistul, cunoscut ca un mare compozitor de muzică pentru balet, a oferit şi această lucrare, inspirată de o călătorie în Italia, puternic influenţată de tot un stil dansant, extrem de plăcut audiţiei muzicale.

Liviu Prunaru, câştigător a numeroase competiţii muzicale de mare valoare, şi-a construit o bogată carieră internaţională: apariţii solistice alături de orchestre renumite ca Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Cameră din Indianapolis.

Celebrul violonist este frecvent invitat în cadrul unor festivaluri prestigioase, artistul concertând recent în America de Nord, Elveţia, Argentina, Belgia, Germania, Italia, Franţa şi Olanda. Prezenţa sa pe scena Sălii Radio este o frumoasă continuare a evenimentului în cadrul căruia a fost aplaudat în mai multe oraşe ale ţării: a treia ediţie a turneului naţional Duelul Viorilor, susţinut alături de violonistul Gabriel Croitoru şi de pianistul Horia Mihail. Paralel cu activitatea artistică Liviu Prunaru este implicat activ în domeniul pedagogic, fiind considerat un valoros profesor de vioară al Academiei Menuhin.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate „Bilete.ro”, în magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

De același autor

Related Articles