Laureații Galei Radio România 95 

La 95 de ani de existență, Radio România a premiat performanța în Cultură și Arte, Educație, Inovare și Științe, Multiculturalitate, Sănătate, Mediu, Campanii Sociale, Inițiative Locale, Tradiții și Folclor, Antreprenoriat și Sport, la care se adaugă categoria Ambasadorii României.

Câștigătorii pe categorii sunt următorii:

Categoria MEDIU: Asociaţia Ivan Patzaichin Mila 23 – pentru Proiectul Călăuzele Apelor, Delta Dunării, ce vizează satele de-a lungul Dunării cu acces limitat la activități culturale. Prin intermediul ambarcațiunii tradiționale a Deltei (lotca) sunt promovate valoarea moștenirii locale și dobândirea de noi abilități în rândul copiilor.

Categoria AMBASADORII ROMÂNIEI: Cristian Măcelaru – pentru că a dus măiestria artei dirijorale din Timişoara natală pe marile scene ale lumii şi înapoi, în Timişoara natală.

Categoria ANTREPRENORIAT: Frații Dragoș și Adrian Pavăl – pentru dezvoltarea rețelei de magazine de bricolaj Dedeman, cel mai puternic business din domeniul bricolajului în România. Cei doi desfășoară și sprijină proiecte dedicate comunității.

Categoria INIȚIATIVE LOCALE: Asociația Ivan Patzaichin Mila 23 – pentru contribuția la dezvoltarea locală din Delta Dunării și din alte regiuni naturale din România. Se concentrează pe protejarea biodiversității culturale și naturale, promovarea patrimoniului hidrografic românesc și a tradițiilor românești, precum și pe încurajarea unui stil de viață sănătos.

Categoria CULTURĂ / ARTE: Constantin Chiriac, Director al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu – pentru contribuția de necontestat la fenomenul cultural care a atins apogeul la a 30-a ediție.

Categoria SĂNĂTATE: Asociația Dăruiește Viața – pentru eforturile sale remarcabile în construirea primului spital mare din România, finanțat exclusiv din fonduri private și donații.

Categoria MULTICULTURALITATE: Asociaţia Tăşuleasa Social – pentru proiectul Via Transilvanica, o inițiativă care prezintă cel mai lung traseu de drumeții din România, întinzându-se pe 1.400 de kilometri și trecând prin 20 de regiuni etnice și culturale diferite din țară. Acest proiect, cu accent pe valorile de mediu, sociale și de patrimoniu, contribuie la dezvoltarea locală durabilă și promovează patrimoniul într-un mod sustenabil.

Categoria INOVARE / ȘTIINȚĂ: Sergiu Pașca, profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford din Statele Unite, laureatul din anul 2021 al Premiului Judson Daland – pentru realizări remarcabile în investigații clinice orientate către pacient și cercetarea sa în domeniul neuroștiințelor, care promite să schimbe în mod semnificativ înțelegerea noastră asupra tulburărilor psihiatrice complexe.

Categoria CAMPANII SOCIALE: Asociația Dăruiește viață – pentru eforturile depuse în construirea primului Spital de Copii din România, dedicat în întregime oncologiei pediatrice. Spitalul va oferi îngrijire multidisciplinară copiilor cu boli grave și se deschide până la finalul acestui an.

Categoria EDUCAȚIE: Teach for Romania – pentru transformarea educației în România.

Categoria TRADIȚII & FOLCLOR: Paula Stanciu Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului – pentru povestea de succes a celui mai vizitat muzeu românesc aflat în aer liber.

Categoria SPORT: David Popovici – primul înotător român care a devenit campion mondial în proba-vedetă 100 metri liber și exponentul unei noi generații de performeri în înot.

Foto: Alexandru Dolea/ SRR

De același autor

Related Articles