[AUDIO] La Timişoara se celebrează 185 ani de cânt coral al sârbilor

Muzeul Naţional al Banatului (MNB) vernisează o expoziăie inedită, intitulată „185 de ani de cânt coral al sârbilor din Timişoara (1836 – 2021)”, care reuneşte o colecţie inedită de exponate aflate în patrimoniul Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timipoara, al parohiilor sârbepti din municipiu, dar pi în colecţii private. Evenimentul va avea loc în mansarda B2 a Bastionului Theresia şi face parte din programul evenimentelor dedicate Zilelor Culturii Sârbe. Expoziţia va rămâne deschisă în perioada 18 noiembrie – 18 decembrie.

Între exponate se evidenţiază procesele verbale ale Comunităţii Ortodoxe din Cetate conţinând decizia de a introduce „cântarea armonică” la Catedrala (Sârbă) în anul 1836, copia primei Liturghii pentru patru voci bărbăteşti din acea vreme, partituri de epocă în manuscris, Statutul Reuniunii de Cântări Sârbe (Srpska Pevačka Družina) din anul 1867, drapelul Reuniunii realizat în 1894, Insignele corului „Zora” din anul 1903, panouri aniversare, programe de concert, afişe, costume de cor, diplome, premii şi distincţii, portrete de personalităţi.

Autorii expoziţiei sunt vicepreşedintele Uniunii Sârbilor din România, Dejan Popov, şi Şeful Secţiei de Istorie din cadrul Muzeului Naţional al Banatului, Zoran Markov. Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional al Banatului în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara, Uniunea Sârbilor din România şi Asociaţia pentru Cultură Bănăţeană, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş.

sursa foto: opiniatimisoarei.ro

De același autor

Related Articles