In the Mood for Prokofiev, la Sala Radio!

ATomescu EKunz

Pentru al şaptelea an consecutiv, violonistul Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, artistul care are privilegiul de a cânta, din 2007, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, prezintă publicului român Turneul Naţional Stradivarius.

Miercuri, 11 iunie (ora 19:00), la Sala Radio, va avea loc concertul din Bucureşti care încheie de altfel turneul, în acest an evenimentul derulându-se sub titlul In the Mood for Prokofiev. Repertoriul ales cuprinde o selecţie a celor mai apreciate lucrări pentru vioară şi pian ale compozitorului rus: Cinci melodii pentru vioară şi pian şi cele două Sonate pentru vioară şi pian. Alături de Alexandru Tomescu se va afla celebrul pianist rus Eduard Kunz, inclus de BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti de mâine şi care a colaborat deja cu numeroase orchestre europene de renume.

Concertele turneului Stradivarius se deschid în această ediţie cu o lucrare semnată de un foarte tânăr compozitor român: Gabriel Gîţan, elev în clasa a XI-a al Colegiului Naţional de Muzică George Enescu din Bucureşti. El este câştigătorul concursului lansat în urmă cu câteva luni de Eduard Kunz şi Alexandru Tomescu prin care cei doi muzicieni au dorit să descopere un compozitor român şi, după ce au interpretat toate partiturile primite, au ales lucrarea tânărului artist.

Alexandru Tomescu a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn, printre altele, susţinute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de către Editura Casa Radio.

Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropol e ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc.

Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecţie pe care cântă Alexandru Tomescu, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de nenumărate ori în întreaga ţară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Şase Sonate de Eugène Ysaÿe şi cele Şase Sonate şi Partite de Johann Sebastian Bach – turneele fiind urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.

Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu cu o istorie de peste 25 de ani.

Eduard Kunz a studiat pianul cu Mihail Hohlov la Şcoala Specială Gnessin pentru copii supradotaţi din Moscova şi mai apoi cu Andrei Diev la Conservatorul Naţional de Muzică Piotr Ilici Ceaikovski din capitala rusă. A obţinut diploma de masterat cu distincţie şi medalie de aur pentru performanţele sale, la Royal Northern College of Music, profesori fiindu-i Norma Fisher şi regretatul Mark Ray.

A susţinut recitaluri în marile săli de concert ale lumii, printre care amintim Wigmore Hall din Londra, Bridgewater Hall din Manchester, Louvre din Paris, Concertgebouw din Amsterdam, Winterthur din Barcelona, Sala Mare a Conservatorului din Moscova, a fost prezent la Festivalul Como de Garda, Grieg (Oslo), la Festivalul Keyboard din New York precum şi la festivalurile St. Magnus (Scotland) şi City of London.

De-a lungul timpului concertele şi recitalurile sale au fost difuzate pe cele mai importante posturi de muzică clasică ale lumii ca BBC Radio 3, Radio France, Radio Rai, Deutschland Radio Kultur şi Orpheus.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor, Calea Plevnei, Bd. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.

Cele mai citite

Related Articles