[AUDIO-FOTO] Hala Minda găzduiește cea de-a doua ediție a simpozionului „ReMetalSculptură Reșița 2022„. Şase plasticieni români vor face artă urbană pe malurile Bârzavei

[UPDATE] Primăria Municipiului Reșița a lansat luni, 30 mai cea de a doua sesiune a „ReMetalSculptură” – proiect ce face parte din strategia orașului de regenerare urbană, prin industrii creative. Anul acesta, proiectul este curatoriat de Erwin Kessler, istoric de artă, director al Muzeului de Artă Recentă din Bucureşti și produs de Valentin Savu, colecționar și producător cultural.

După ce anul trecut 6 artişti plastici modernişti au dat startul programului pilot de revitalizare a Halei Minda prin sesiunea ReMetal 2021, alţi 6 au ajuns în urbe pentru a da formă şi sens unui nou ciclu de lucrări aflate cumva în antiteză cu primele, a precizat pentru Radio Reşiţa, curatorul evenimentului directorul Muzeului de Artă Recentă din Bucureşti, istoricul de artă Erwin Kessler:

Erwin Kessler

Artiștii invitați anul acesta pentru a sprijini dezvoltarea patrimoniului de sculpturi monumentale postindustriale sunt: Anca Mureșan, Marian Zidaru, Mircea Roman, Nicolae Comănescu, Dan Vezentan și Marius Leonte.

#ReMetal este un proiect prin care, autoritățile locale își propun să ducă mai departe moștenirea orașului, prin regenerare urbană a zonelor emblematice și prin dezvoltarea industriilor creative ce au legătură cu istoria de 250 ani de excelență în prelucrarea metalului, a subliniat primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa, încrezător în realizarea şi definitivarea tuturor proiectelor demarate în urbe:

Ioan Popa

***

Primăria Reșița organizează cea de-a doua ediție a simpozionului de sculptură monumentală în metal „ReMetal
Sculptură Reșița 2022„ – care face parte din strategia orașului de regenerare urbană, prin industrii creative. Evenimentul de lansare va avea loc luni, 30 mai, ora 10.00-12.00, în zona halei MInda, unde se poate vizita și ReMetal Sculptură Reșița 2021, dar și interiorul halei.

Anul acesta, proiectul este curatoriat de Erwin Kessler, istoric de artă, director al MARe, Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti și produs de Valentin Savu, colecționar și producător cultural. Artiștii invitați anul acesta pentru a sprijini dezvoltarea patrimoniului de sculpturi monumentale sunt: Anca Mureșan, Marian Zidaru, Mircea Roman, Nicolae Comănescu, Dan Vezentan și Marius Leonte.

Programul începe la ora 10.00 cu un tur ghidat al celor șase lucrări amplasate, pentru inspirație și culegere de sugestii, după care se va viziona filmul care documentează procesul, de la idee, concept artistic, planificare, realizare lucrări, amplasare și deschidere, cu invitație la intervenții, completări cu povești legate de acest proces, din partea celor implicați direct în primul experiment- organizatori, companii partenere, echipele primăriei, inițiator etc. Vor lua parte şi vor vorbi despre cea de-a doua ediţie, primarul Reşiţei, Ioan Popa,
curatorul şi directorul Muzeului de Artă Recentă din Bucureşti, Erwin Kessler, artiştii Valentin Savu, Marian Zidaru, Dan Vezentan, Nicolae Comănescu şi Anca Mureșan.

Prima ediție, ReMetal Sculptură Reșița 2021, s-a concretizat prin vernisajul primelor șase lucrări de sculptură monumentală în metal ale sculptorilor Doru Covrig, Roman Cotoșman, Constantin Flondor, Ingo Glass, Peter Jecza și Aurel Vlad, amplasate în fața Halei Minda (spațiu deschis în data de 6 decembrie 2021).

De ce industrii creative?
Dorim să respectăm și să ducem mai departe moștenirea orașului, de 250 de ani de prezență importantă în industria de prelucrare a metalelor și domenii conexe. Totodată suntem conștienți că în contextul actual producția industrială trebuie să fie competitivă pe plan mondial, atât în ceea ce privește echipamentele de înaltă tehnologie utilizate, materiile prime și desigur profesioniștii, componenta umană care este decisivă.

Am reușit în 2021 să construim patru lucrări monumentale, cu capacități industriale existente în Reșița, – respectiv Plastomet S.A si Spaleck S.A, și două lucrări au fost realizate de PAB România SRL Arad, companii cu personaj cu un curaj exceptional de a aborda această nișă a creației de lucrări de artă unicat pentru urbanism.

Procesul a inclus și o componentă importantă de proiectare individuală a lucrărilor dar și a întregului flux tehnologic, pornind de la machetele și schițele artiștilor, prin care au fost identificate și necesarul de dotări și tehnologie adecvată pentru aceste lucrări unicat. Procesul de pregătire a spațiului din fața Halei MInda și amplasarea lucrărilor, inclusiv transportul acestora chiar și pe distanțe scurte, au fost tot atâtea provocări abordate și soluționate de echipele Primăriei Reșița.

Lucrările sunt amplasate în fața Halei Minda, care este locația pilot pentru proiectul „CINEMA – Industrii creative pentru noile economii urbane în Regiunea Dunării”, finanțat prin Programul Transnațional Dunărea (http://www.interreg-danube.eu/), și care definește viitoarele dezvoltări și funcționalități posibile ale acestei hale, după reabilitarea completă.

În prezent organizăm vizite ghidate pentru promovarea întregului proces, am avut peste 180 de participanți la evenimentul de lansare, urmat de sute de elevi, studenți, parteneri, firme și ONG-uri locale care identifică viitoare oportunități în acest spațiu, pe care îl ia în primire
comunitatea.

Una din principalele funcționalități va fi prelucrarea metalelor, construirea de lucrări monumentale de artă, dar echipamentele din dotarea vizată vor fi utilizate inclusiv pentru sprijinul pregătirii viitorilor specialiști în industria metalelor. Ambiția noastră este de a păstra tradiția orașului legată de metal, dar aducerea preocupărilor în zilele noastre, prin echipamente de ultima tehnologie și inovarea prin aceste exerciții în industrii creative.

De același autor

Related Articles