Gaudeamus Oradea 2018 la ora bilanţului

Ediţia cu numărul 5 a Târgului Gaudeamus Oradea, găzduită de Piaţa Unirii în perioada 9 – 13 mai, s-a încheiat ieri. Spre bucuria orădenilor iubitori de carte, programul de vizitare din ultima zi a târgului a fost prelungit, datorită numărului foarte mare de vizitatori prezenţi în incintă. Evenimentul, derulat sub semnul Centenarului României, a fost organizat de Radio România, una dintre cele mai longevive instituţii mass-media din România, care în acest an împlineşte 90 de ani, în colaborare cu Primăria Oradea şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune.

Oferta editorială bogată, interesul în creştere al orădenilor şi vremea frumoasă de care ne-am bucurat pe tot parcursul târgului, au transformat Gaudeamus Oradea pentru cinci zile în punctul de atracţie al vieţii culturale şi sociale ale oraşului. Peste 18.000 de vizitatori, 20 de evenimente extrem de atractive, 60 de expozanţi şi o suprafaţă record a standurilor (peste 450 de mp) confirmă, şi la această ediţie, notorietatea şi statutul pe care evenimentul le-a câştigat după numai cinci ediţii. Preşedinte de onoare al acestei ediţii a fost prof. univ. dr. Sorin Şipoş.

Premiile Târgului Gaudeamus Oradea 2018, stabilite prin Votul Publicului şi decernate în cadrul festivităţii care a avut loc duminică, 13 mai, la ora 13:00, sunt următoarele:

  • Trofeul Gaudeamus, acordat expozanţilor a revenit: Grupului Editorial Art – locul 1, Editurii Corint – locul 2 şi Editurii Polirom – locul 3;
  • Cea mai râvnită carte a ediţiei a fost desemnată, din nou la Gaudeamus Oradea, seria Harry Potter de J. K. Rowling, publicată de Grupul Editorial Art;
  • Trofeul Presei, pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online a revenit cotidianului Jurnal Bihorean – secţiunea print, postului Magic FM – secţiunea radio, postului Digi 24 Oradea – secţiunea TV şi websiteurilor bihon.ro şi eBihoreanul.ro – secţiunea online.
  • Premiul Miss Lectura a fost câştigat de Vanessa Ghiaţă, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu. Premiul, constând în produse cosmetice, a fost oferit de Avon România.

Proiecte Radio România – Gaudeamus

– Spaţiul Centenar România, amenajat în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi cu Muzeul Ţării Crişurilor, în cadrul căruia a fost expusă o colecţie de volume cu această tematică, publicate de către editurile participante (Litera, Şcoala Ardeleană, Humanitas, Saeculum I.O., Mega, Argonaut, Carminis şi Evdokimos).

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care Radio România promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către cei mai tineri reprezentanţi de top ai învăţământului românesc. La Gaudeamus Oradea elevi premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline au fost: Árva Norbert Ákos, Divin Judit (Liceul Teoretic Ady Endre), Kun Edua – Boroka (Liceul Reformat Norantffy Zsuzsanna) şi Sebastiana Ana-Maria Papai (Liceul Teoretic Onisifor Ghibu). Premiile au fost oferite de Radio România.

Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care are ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere. Cele circa 500 de volume care au fost donate la Gaudeamus Oradea 2018, pentru acest proiect, vor avea ca destinaţie localitatea Marghita din judeţul Bihor.

Tombola Gaudeamus, organizată pe baza buletinelor pentru Votul Publicului Premiile au constat în pachete de produse cosmetice oferite de Avon România, Marele Premiu fiind suma de 300 de lei, oferită de Asociaţia Club Lions 22 Oradea.

Participanţii care au contribuit la proiectele Radio România, derulate cu prilejul Târgului Gaudeamus Oradea 2018, sunt: Grupul Editorial ART, Getmusic.ro, Editura Niculescu, Editura Polirom, Editura Paralela 45 şi Editura Nomina.

Un eveniment organizat de Radio România (prin Echipa Gaudeamus şi Radio Cluj), Primăria Oradea şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune.

Partener principal – BRD Groupe Société Générale. Parteneri: Avon România, Asociaţia Club Lions 22 Oradea. Parteneri media: Bihoreanul, InfoOradea.ro, EvenimenteOradea.ro, mediaTRUST şi Agenţia de presă Rador.

Detalii privind această ediţie a evenimentului, pe www.gaudeamus.ro sau la Secretariatul Gaudeamus. Persoană de contact: Connie Chifor (tel. 0745.109.649, e-mail connie@gaudeamus.ro).