Luni, 5 aprilie, în intervalul orar 22:00-24:00 la  Teatrul National Radiofonic vom asculta: „Planeta mediocrilor” de Ioan Groşan şi „Totul e bine când… se termină” de Andreea Tănase.

Aşadar, de la ora 22:00 vă invităm la „Planeta mediocrilor” de Ioan Groşan Dramatizarea şi adaptarea radiofonică: Mircea Zăvoianu şi Silvia Cusursuz.

 Regia artistică: Attila Vizauer.

 În distribuţie: Horatiu Mălăele, Valentin Teodosiu, George Mihăiţă, Magda Catone, Valentin Uritescu, Dan Tudor, Ionuţ Kivu. Redactori: Mircea Zăvoianu şi Silvia Cusursuz.

Regia de studio: Janina Dicu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Regia muzicală: George Marcu. Producător: Vasile Manta.

 Înregistrare din anul 2008.

„În microromanul SF al lui Ioan Grosan, Planeta Mediocrilor, toate personajele, fie piloţi umani, fie roboţi, comunică în acelaşi jargon de tractorişti aflaţi în plină şedinţă de partid. Naratorul se contamineaza şi el de acest stil pompieristic, ceea ce face din cronica lui o vizibilă mistificare, care celebrează cu un aer fals serios îndoielnicele realizări ale acestei lumi şubrede de camionagii galactici şi roboti stahanovişti. Excesele acestui stil pompieristic sunt, evident, deliberat dozate, astfel încât să provoace reacţia sănătoasă de exasperare a cititorului.”

De la ora 23:00 vom asculta „Totul e bine când… se termină” de Andreea Tănase.

 Adapatrea radiofonică şi regia artistică: Mihnea Chelaru. În distribuţie: Nicoleta Lefter şi Cristian Iacob.

 Regia de studio: Janina Dicu. Regia de montaj: Florin Bădic.  Sound design: Mihnea Chelaru. Muzica  originală: George Marcu.

Redactor: Oana Cristea Grigorescu

Absolventă a Facultății de Arhitectură București (generația 2014), AndreeaTănase urmează Masteratul de Scriere dramatică de la Universitatea de Arte Târgu Mureș unde este studentă în ultimul an. Andreea Tănase s-a lansat cu primul ei text dramatic „Totul e bine când… se termină”, dezvoltat în cadrul rezidențelor Drama5 organizate anual de teatrul independent Reactor de Creație și Experiment Cluj.

Textul a fost montat în premieră absolută la Reactor în regia lui Radu Nica în stagiunea 2019-2020. Calitățile scriiturii dramatice a Andreei Tănase au fost reconfirmate în februarie 2020 de premiul Concursului de Dramaturgie Contemporană Corneliu-Dan Borcia, organizat de Teatrul Tineretului Piatra Neamț. Textul câștigător, 98% (decizia corectă) a fost montat la Teatrul Tineretului în stagiunea curentă (2020-2021) de regizoarea Elena Morar.

Totul e bine când… se termină”, prima piesă a Andreei Tănase, este o falsă comedie, inspirată de criza de cuplu de la mijlocul vieții. În răspăr cu ceremonialul nunții, cuplul în criză organizează o petrecere de divorț. În acord cu vremurile, petrecerea e virtuală, se desfășoară în transmisie live pe pagina de facebook a cuplului unde își invită prietenii, dar la care pot participa și necunoscuții curioși să tragă cu ochiul/urechea la viața și intimitatea celorlalți. Tehnica scriiturii dramatice alternează prezentul cu rememorarea unor momente din viața cuplului. Deznodământul, cunoscut de la bun început, prilejuiește rezolvări sonore care permit adâncirea planurilor narative și dezvoltarea unui spațiu sonor bogat. Petrecerea de divorț este, în fond, pretextul unor flash-back-uri ale momentelor importante pentru soți, dar și expunerea echilibrului instabil al cuplului.

Dialogul alert, cu umor cinic pe alocuri, imprimă ritmul piesei și o recomandă pentru o producție sonoră. Tonul detașat al protagoniștilor ascunde suferința personajelor, iar comunicarea virtuală răspunde standardelor de convivialitate și bravură optimistă impuse de mediul online. Aparenta comedie virează la final spre o mărturie amară despre imaturitatea și instabilitatea emoțională cu care protagoniștii își distrug cuplul.

Audiţie plăcută!

(A.B.B.)