[FOTO] Violoncelistul Andrei Ioniţă revine la Sala Radio

Descris de publicaţia The Times ca „unul dintre cei mai captivanţi violoncelişti care s-au afirmat în ultimul deceniu” şi desemnat în 2016 BBC New Generation Artist, Andrei Ioniţă s-a lansat pe scena internaţională la cel mai înalt nivel o dată cu momentul câştigării premiului I la Concursul Internaţional Ceaikovski – Moscova, 2015, una dintre cele mai importante competiţii muzicale din lume. La doar 25 de ani, Andrei Ioniţă a interpretat alături de mari orchestre, ca Filarmonica din München, Orchestra Teatrului Mariinski şi Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică Radio din Viena şi Orchestra Filarmonicii din Tokyo.

Aveţi şansa de a-l aplauda pe scena Sălii Radio, vineri, 14 iunie (ora 19:00), în concertul de închidere a stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, când va interpreta Schumann: Concertul în la minor pentru violoncel. Evenimentul se va desfăşura sub bagheta dirijorului britanic Duncan Ward, cel mai bun tânăr dirijor al anului 2005 conform BBC şi, între anii 2012-2014, dirijor-bursier al Academiei Orchestrei Filarmonicii din Berlin.

În partea a doua a serii veţi asculta Simfonia nr. 6 în La major, semnată de compozitorul austriac Anton Bruckner.

În dublă calitate de dirijor şi compozitor, Duncan Ward este deja implicat în numeroase proiecte alături de cele mai apreciate ansambluri europene: Orchestrele Radio din Frankfurt, din Viena şi din Finlanda, London Symphony Orchestra, Bayerische Rundfunk, Orchestre de Paris, orchestrele BBC, Orchestra Sinfonica Siciliana, RTE National Symphony Orchestra din Irlanda ş.a. Între 2015-2017 a fost dirijor principal la Sinfonia Viva din Marea Britanie şi, totodată, dirijor asociat al Orchestrei Naţionale de Tineret din Marea Britanie.

Se bucură de succes şi în ipostaza de compozitor, lucrările sale fiind interpretate pe scene britanice. A dirijat concertul aniversar Britten 100th Birthday, susţinut alături de muzicieni din Berliner Philharmoniker şi concertul Violins of Hope, alături Berlin Philharmonic Strings.

Pe lângă trofeul obţinut la Moscova, Andrei Ioniţă a fost distins cu premii la competiţiile ARD, Emanuel Feuermann şi Aram Khachaturian. Se bucură de privilegiul de a interpreta pe un instrument de colecţie, violoncelul Giovanni Battista Rogeri (Brescia, 1671), oferit prin generozitatea fundaţiei Deutsche Stiftung Musikleben. A colaborat cu dirijori precum Valery Gergiev, Mikhail Pletnev şi Nicholas Collon. Recenta stagiune a inclus un concert la Carnegie Hall – New York, debutul la Wigmore Hall – Londra, precum şi apariţii la Festivalul de la Verbier – Elveţia sau Konzerthaus Berlin.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

De același autor

Related Articles