[FOTO] Vă place Tango? – Turneul pasiunii, din nou pe scenele din România

Va placeTango 2015afis

Cea de-a doua ediţie a turneului naţional Vă place Tango? – un proiect Radio România, va avea loc în 9 oraşe din România între 23 mai şi 12 iunie.

O premieră absolută în peisajul muzical românesc, turneul este dedicat 100% tangoului şi a fost iniţiat anul trecut de violoncelistul Răzvan Suma alături de doi invitaţi care aduc cu ei atmosfera autentică a legendarei muzici originare din Argentina: Analia Selis – voce şi Julio Santillán – chitarist şi compozitor. Dacă prima ediţie a însemnat 10 oraşe şi peste 7.000 de spectatori, în acest an cei trei muzicieni vor continua povestea itinerantă a legendarului tango la Dumbrăveni, Mediaş, Sinaia, Mogoşoaia, Deva, Reşiţa, Focşani, Galaţi şi Bucureşti.

Vă place Tango?, episodul 2015, aduce o noutate de maxim interes în conceptul turneului: pe lângă aranjamentul inedit pentru violoncel, chitară şi voce, repertoriul a fost extins pentru a cuprinde alături de piese celebre semnate de cei mai cunoscuţi compozitori ai genului – Astor Piazzolla, Carlos Gardel şi Sebastián Piana, interpretate în stilul tradiţional original, creaţii compuse de Julio Santillán şi o serie de tangouri din repertoriul de gen românesc. Iar scenografia a fost astfel gândită pentru ca fiecare concert să evoce, însufleţit de jocul scenic al Analiei Selis, atmosfera inconfundabilă a mahalalelor din Buenos Aires şi pe cea a localurilor bucureştene din perioada interbelică!

Cei trei artişti pornesc din nou la drum răspunzând prezent apelului şi reacţiei extraordinare a publicului la succesul şi anvergura primei ediţii, când mii de spectatori s-au lăsat seduşi de această muzică şi acest dans precum „Un gând trist care se dansează, o alianţă între graţie şi cruzime”, după cum îl definea Borges.

Primul concert al turneului va avea loc sâmbătă, 23 mai, la Dumbrăveni, într-un moment cu o semnificaţie cu totul specială pentru istoria recentă a oraşului: Casa de Cultură din Dumbrăveni, spaţiul care va găzdui evenimentul, va fi inaugurată cu acest prilej, după două decenii de pauză.

„Am fost foarte bucuroşi de succesul de anul trecut şi am decis ca anul acesta să reedităm această experienţă, aducând elemente noi, de surpriză, cum ar fi includerea în repertoriu a unor tangouri româneşti foarte cunoscute, care sper că vor fi gustate de public în aranjamentul şi în interpretarea noastră. Este o muncă destul de grea pentru noi, dar ne simţim foarte bine toţi trei la repetiţii şi pe scenă, iar această bucurie şi plăcere de a cânta sperăm că va fi simţită din plin de public. Sunt nerăbdător să ajung în fiecare oraş în parte şi să ne reîntoarcem la Sala Radio din Bucureşti unde va fi un concert cu şi mai multe surprize”, declară Răzvan Suma.

Cei trei muzicieni sunt nume bine cunoscute pe scenele româneşti şi internaţionale. Violoncelistul Răzvan Suma, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, a susţinut sute de recitaluri şi concerte în România şi în străinătate. A evoluat, alături de pianistul spaniol Josu Okiñena, în săli prestigioase ca Auditorio Nacional de Madrid şi Teatro Colon din Buenos Aires şi a colaborat cu nume sonore ale scenei artistice internaţionale: Maxim Vengerov, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

Originară din Argentina, Analia Selis a devenit în ultimii ani una dintre cele mai cunoscute şi apreciate voci exotice din peisajul muzical românesc. A fost invitată să deschidă evenimente muzicale de înaltă ţinută artistică – concertele susţinute în România de Buena Vista Social Club, Juanes, Natalie Imbruglia, Septeto Nacional de Cuba. Analia este cunoscută publicului din România mai ales pentru promovarea inspirată, adesea cu elemente de scenografie autentică, a muzicii din ţara natală.

Compozitor, chitarist şi orchestrator argentinian, Julio Santillán a înregistrat peste 40 de CD-uri cu muzicieni din întreaga lume. A început studiile muzicale în Argentina pentru a le continua ulterior la Berklee College of Music din Boston (SUA). A lucrat, ca orchestrator şi compozitor, pentru spectacole de teatru, filme, înregistrări şi concerte live ale unor artişti de primă mărime din SUA şi Europa. În abordările sale componistice, combină elemente ale muzicii tradiţionale argentiniene cu jazz şi muzică clasică.

Detalii despre turneul naţional Vă place Tango? pe web www.razvansuma.com.

Itinerar:

23 mai, Dumbrăveni – Casa de Cultură, ora 19:00;

24 mai, Mediaş – Sala Traube, ora 19:00;

30 mai, Sinaia – Sala de concerte a Castelului Peleş, în cadrul stagiunii Sunetul muzicii, ora 16:00;

31 mai, Palatul Mogoşoaia – în cadrul Mogoşoaia Clasic Fest, ora 12:00;

1 iunie, Deva – Centrul Cultural Drăgan Muntean, în cadrul evenimentului Ziua copilului din noi, ora 19:00;

2 iunie, Reşiţa – Centrul Civic (Teatrul de Vest, în caz de vreme neprielnică), ora 19:00;

4 iunie, Focşani – Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia, ora 19:00;

6 iunie, Galaţi – Teatrul Muzical Nae Leonard, ora 19:00;

10 iunie, Bucureşti – Sala Radio, ora 19:00.

Producători: Centrul Cultural Media al Radio România şi Asociaţia Culturală Analia Selis. Co-producător: Radio România Regional. Partener oficial: BMW. Transportatori oficiali: Air France şi KLM.

Proiect Radio România, cofinanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România. Eveniment susţinut de Sensiblu.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualităţi, Orchestrele şi Corurile Radio România, TVR 2, România Liberă, Caţavencii, România TV, Hotnews.ro, Şapte Seri, Business Review, Revista Cariere, Forbes România, Ziarul Metropolis, 9 AM News, Kudika, Garbo, Urbo.ro, Media Trust.

De același autor

Related Articles