[FOTO] Teatrul Naţional Radiofonic, audiţie cu public în premieră

Teatrul Naţional Radiofonic al Societăţii Române de Radiodifuziune anunţă premiera spectacolului Diamantele sunt cărbuni care s-au pus pe treabă de Paweł Demirski, traducerea Sabra Daici, adaptarea radiofonică şi regia artistică semnate de Cezarina Udrescu. Audiţia cu public a premierei are loc marţi, 5 decembrie, ora 17:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (str. Nicolae Creţulescu, nr.8, Bucureşti), iar difuzarea, în premieră, este programată duminică, 10 decembrie, ora 00:30, la Radio România Cultural.

Spectacolul aparţine proiectului Confluenţe teatrale româno-poloneze care se încadrează în strategia repertorială a Teatrului Naţional Radiofonic pentru anul 2017, în seria Dramaturgi străini contemporani. Proiectul menţionat este un parteneriat de coproducţie între Redacţia Teatru a SRR şi Institutul Polonez din Bucureşti, alt spectacol realizat împreună fiind Cel mai mic bal din lume de Malina Prześluga, adaptarea radiofonică şi regia artistică Alexandru Mâzgăreanu, transmis în premieră radiofonică în luna iunie.

Textul dramatic Diamantele sunt cărbuni care s-au pus pe treabă aduce în discuţie teme majore pentru teatrul contemporan. Personajele cehoviene, din cunoscuta piesă Unchiul Vanea sunt puse de autorul polonez Pawel Demirski într-un context actual şi prezentate caricatural ca paiaţe decrepite, „victime ale tranziţiei”.

Cezarina Udrescu notează despre piesa care a inspirat-o: „Sărăcia şi excluziunea socială, ca rezultat al economiei neo-liberale, sunt teme recurente, într-un discurs suprarealist. Alunecările, din planul realităţii concrete în cel oniric, se află în relaţii de coordonare şi juxtapunere; ele conduc la derapaje logice, provocate de asocieri de termeni, întâmplări amestecate haotic etc. Unchiul este „un pietroi de gâtul schimbărilor sociale” şi aflăm că „Sonia l-a trimis pe unchiul la psihiatru să-şi vindece şansele sociale”. La optsprezece ani de la întâmplările din piesa lui Cehov, personajele înţeleg că profesorul, aşteptat în vizită, nu mai vine, pentru că a murit sau pentru că îi este frică.”

În distribuţie: Alexandru Repan, Catrinel Dumitrescu, Anda Caropol, Claudiu Romilă, Mihai Marinescu, Cezarina Udrescu. Regia de montaj: Bogdan Golovei, Mirela Anton, Radu Verdeş. Regia de studio: Renata Rusu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: Mădălin Cristescu. Coordonator de proiect şi redactor: Crenguţa Manea.

De același autor

Related Articles