[FOTO] Teatru radiofonic: De la ora 22:00, vă invităm sa ascultăm „Povestea unui alt Robinson Crusoe” de Ilf şi Petrov şi „Noaptea bufonilor „– spectacol radiofonic de Alexa Visarion

Luni, 26 octombrie, ora 22:00 vă invităm să ascultaţi două spectacole de teatru radiofonic: „Povestea unui alt Robinson Crusoe” de Ilf şi Petrov, iar de la ora 23:00  „Noaptea bufonilor „– spectacol radiofonic de Alexa Visarion.

Se spune că toţi suntem Robinsoni cu o insulă în suflet… aşa că în fiecare seară de luni ne lăsăm locuţiti pe această insulă de frumuseţea teatrului radiofonic…

De la ora 22:00 sunteţi invitaţi la „Povestea unui alt Robinson Crusoe” de Ilf şi Petrov.

 Regia artistică: Grigore Gonţa.

 În distribuţie: Dem Rădulescu, Raluca Zamfirescu, Nineta Gusti, Eugenia Maci, Virgil Ogăşanu, Octavian Cotescu, Ion Mihail.

Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Emil Nedelescu. Regia tehnică: ing. Andrei Sireteanu.

Înregistrare din anul 1980.

De la ora 23:00 vom asculta  „Noaptea bufonilor „– spectacol radiofonic de Alexa Visarion.

 În distribuţie: Anton Tauf, Alexa Visarion, Vasile Manta. În spectacol, au fost folosite fragmente muzicale din Concertul pentru oboi şi orchestră de coarde de Alessandro Marcello. Înregistrările au fost realizate în Studioul de Radio Cluj. Regia de montaj: Florin Bădic. Redactori: Oana Cristea Grigorescu şi Domnica Ţundrea. Regia tehnică: Vasile Manta.

Regia muzicală: George Marcu.

Înregistrare din anul 2012

Alexa Visarion este un regizor și scenarist român de teatru și film. A montat în țară și în străinătate peste 100 de spectacole, cu precădere din dramaturgia lui I.L. Caragiale, A.P. Cehov, Shakespeare sau Eugene O’Neill. Este autorul unor filme artistice care au marcat istoria cinematografului românesc, între care „Înainte de tăcere” (1978), „Înghițitorul de săbii” (1981), „Năpasta” (1982), „Luna Verde” (2008), „Ana” (2014). A obținut numeroase premii și distincții, printre care Premiul Academiei Române pentru întreaga creație teatrală și cinematografică (2008), Premiul pentru întreaga activitate UNITER (2005), Premiul ATM pentru cel mai bun spectacol (1981), Premiul Secției de Critică ATM pentru exegeză scenică și filmică a operei lui I.L. Caragiale (1979), Marele Premiul la Festivalul Internațional de Teatru Arezzo (1979). A fondat, în 1991, primului teatru independent bilingv din România, Teatrul româno-american „Eugene O’Neill”, și a înființat, în 2002, Asociația Culturală „Dialog”.

În 1983, Visarion primește primul Grant Fulbright, în domeniul teatrului. În perioada 1985-1986 este invitat să predea la Universitatea din Texas iar între 1986-1988 îi este acordată o nouă bursă Fulbright și susține cursuri în domeniul filmului la universități din Los Angeles, New York și Boston. Alexa Visarion este autorul unei serii de volume dedicate teatrului și al unor articole, eseuri și interviuri de referință atât pentru domeniul artistic cât și pentru cel didactic. Preocuparea sa pentru teme de strategie și management s-a materializat în cronici și comentarii publicate în importante reviste din țară. Despre personalitatea complexă a regizorului au apărut două cărți: „Alexa Visarion sau destinul vocației”, coordonată de Elena Saulea (Editura Junimea), și „Univers filmic – Alexa Visarion (Jurnal de spectator)” de Vasilica Bălăiță (Editura Artes).

Este Director Onorific al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, cetățean de onoare al Municipiului Botoșani (1992), cetățean de onoare al comunei natale Bălușeni (2015). A primit Ordinul Național ,,Serviciul Credincios’’ în grad de Cavaler, acordat de Președinția României. Este membru al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), membru fondator al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF). Este membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar între anii 1985-2005 a fost membru al The Association for Theatre Higher Education (ATHE) – SUA și membru fondator al Societății „I.L.Caragiale” (1979-1985).

Auduţie plăcută!

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles