[FOTO] Proiectul civic „Mai multe lumânări în cimitirele noastre”, o acţiune de succes şi în 2021

De ani de zile, cimitirele romano-catolice din Banatul Montan sunt în 2 noiembrie, în ziua de comemorare a răposaților, tot mai sărace în vizitatori și în candele aprinse. Despre aceasta s-a amintit de foarte multe ori în publicația reșițeană de limbă germană „Echo der Vortragsreihe” = „Ecoul Asociației”.

La citirea unui asemenea articol, dr. Herwig Brandstetter din Graz/ Stiria, membru de onoare al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița, de curând plecat în eternitate, a luat inițiativa să lanseze un proiect numit „Ziua morților, 2003”. Era vorba despre „mai multe lumânări pe morminte de ziua de comemorare a morților”, după cum a spus dr. Brandstetter. La apelul lui către conducerea firmei „DRAUCH” din Hausmannstätten/ Austria, care produce renumitele lumânări JEKA, pentru o sponsorizare, aceasta a donat spontan lumânări pentru cimitir.

Astăzi putem spune că, ideea de atunci a fost un succes, dacă ne-am uitat la cimitirele noastre în anii de după demararea inițiativei, perioadă în care proiectul a continuat. Inițiativa din 2003 a avut continuitate și în 2021, deoarece dr. Herwig Brandstetter, fiind un om activ, a realizat un nou proiect și pentru acest an, chiar dacă situația pandemică în care ne aflăm a îngreunat cu mult acest lucru.

Lumânările donate au luminat iarăși, pe 1 și 2 noiembrie 2021, de ziua de comemorare a morților după calendarul romano-catolic, în cimitirele germane din Bocșa, Dognecea, Anina/ Steierdorf și în Reșița (Cimitirul nr. 2-3). De aceasta au avut grijă adulții activi din localitățile amintite, bineînțeles respectându-se toate măsurile sanitare din perioada aceasta.

Mulțumiri inițiatorului, dr. Herwig Brandstetter şi firmei „DRAUCH“, cât și adulților asociaţiei care au avut  grijă ca acest proiect să se realizeze și că astfel, multe candele să lumineze din nou o parte din cimitirele germane din Banatul Montan. (Erwin Josef Ţigla)

1 COMENTARIU

  1. grupul extra e extraordinar ….de ce nu frecventati bisericile asadar cu crematoriile numai intelectualii au de a face …cum ar zicce ileana vulpescu d zeu s o ierte

Comments are closed.

De același autor

Related Articles