[FOTO] Premieră în România, Messa di Gloria de Rossini, la Sala Radio

Rossini, un geniu al operei italiene, a semnat nu mai puţin de 39 de creaţii lirice – printre care Bărbierul din Sevilla sau Cenuşăreasa. La 12 ani compunea prima sa operă şi la 18 ani asista la prima reprezentaţie a unei creaţii semnate de el. Pe lângă operele care l-au făcut celebru, Rossini a creat şi câteva partituri de muzică sacră.

Miercuri, 13 noiembrie (ora 19:00), la Sala Radio, Orchestra de Cameră Radio prezintă, pentru prima oară în România, Messa di Gloria de Rossini, sub bagheta dirijorului de origine libaneză Toufic Maatouk, apreciat pentru abordarea repertoriului monumental de acest gen. În 2015, acesta a debutat ca dirijor într-una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume – Carnegie Hall, New York, cu Messa di Gloria de Puccini, moment urmat de debutul (în 2016) la Teatro San Carlo din Napoli cu Recviemul lui Mozart.

Compusă de Rossini în perioada când se bucura de un mare succes graţie operelor sale, Messa di Gloria a fost interpretată pentru prima oară în 1820, în biserica San Ferdinando din Napoli. Concertul de la Sala Radio cuprinde şi uverturi şi arii celebre semnate de genialul Mozart, din opere ca Nunta lui Figaro sau Cosi fan tutte.

Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio, dirijat de Ciprian Ţuţu. Invitaţi speciali ai serii vor fi soliştii vocali Elena Monti (soprană), Antonela Bârnat (mezzosoprană), Juan De Dios Mateos (tenor), Stefan von Korch (tenor) şi Cătălin Toropoc (bas).

Toufic Maatouk este dirijor al Orchestrei Filarmonicii Libaneze, precum şi Director Artistic al Festivalului Internaţional Beirut Chants şi al stagiunii de muzică de cameră prezentate de Universitatea Antonine din Liban. Se află la conducerea departamentului vocal al Conservatorului Naţional din Liban, fiind, de asemenea, director şi lector la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Antonine. Este Doctor în Muzicologie, titlu obţinut de la Istituto Pontificio di Musica Sacra din Roma.

A colaborat cu numeroase orchestre precum: Lebanese Philharmonic Orchestra, Orchestra di San Carlo (Napoli), Orchestra Giovanile Mediterranea (Palermo), Orchestra Roma Sinfonietta, Orchestra de Cameră Radio, New England Symphonic Ensemble (New York), Orchestra Los Angeles Sinfonietta, Saint Petersburg Symphony Orchestra, Kiev Symphony Orchestra.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

De același autor

Related Articles