[AUDIO-FOTO] Octava de rugăciune ecumenică pentru unitatea creştinilor la o nouă ediţie în Caraş-Severin şi Timiş

În fiecare an, în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie, se organizează Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor sau cum o cunoaștem cu toții, Săptămâna de rugăciune ecumenică.

Tradiția Octavei de rugăciune a început în 1740, în bisericile protestante din Scoția. Inițiativa a fost continuată de Asociația marilor biserici creștine și dezvoltată de Biserica Catolică prin organizarea unei octave de rugăciune. Perioada Octavei de rugăciune ecumenică, 18 – 25 ianuarie, este marcată de către Biserica Romano-Catolică prin sărbătorirea Catedrei Sfântului Petru și Convertirea Sfântului Paul.

În diferite țări, broșura cu rugăciunile pentru unitate este folosită de creștini pentru rugăciuni particulare în luna ianuarie și pentru celebrări colective în preajma Rusaliilor. În emisfera sudică, unde luna ianuarie este lună de vacanță, Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor este programată tot în preajma Rusaliilor, ori cu o lună sau două mai târziu.

În județul Caraș-Severin, Octava se desfășoară în acest an pentru a 31-a oară, mișcarea pentru unitatea creștinilor fiind una dintre cele mai solide și perseverente din țara noastră, un exemplu pentru multe alte regiuni din țară și chiar de peste hotare.

Motto-ul Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor din acest an a fost ales și de data aceasta pe plan internațional: „Învăţaţi să faceţi binele, căutaţi judecata!” (Is 1,17).

Sub acesta se vor reuni creștinii diferitelor confesiuni împreună cu îndrumătorii lor spirituali și în acest ianuarie 2023 în diferitele biserici creștine din județ şi nu numai conform programului de mai jos:

Msgr. Johann Dirschl – vicar general al Episcopiei romano-catolice de Timişoara
arhimandrit Casian Ruşeţ – consilierul cultural al Episcopiei ortodoxe române a Caransebeşului

Sursa: Erwin Josef Ţigla

De același autor

Related Articles